Nezamjenjivi tokeni (non-fungible tokens NFT) jedan su od najdinamičnijih i najistaknutijih dijelova Web3 u posljednje dvije godine, navodi Chainalysis. NFT-ovi su digitalni predmeti temeljeni na blockchainu čije su jedinice dizajnirane da budu jedinstvene, za razliku od tradicionalnih kripto valuta čije su jedinice zamišljene da budu zamjenjive. NFT-ovi pohranjuju podatke u blockchain zapisima, a ti podaci mogu biti povezani s datotekama koje sadrže medije (slike, video i audio, ili čak u nekim slučajevima fizički objekti). NFT-ovi obično daju vlasniku vlasništvo nad podacima, medijima ili objektom s kojima je token povezan i obično se kupuju i prodaju na specijaliziranim tržištima.

Promjenljivost tržišta

Od početka 2021. godine obujam NFT transakcija značajno je porastao, no transakcije u ovoj godini varirale iz mjeseca u mjesec. U siječnju 2022. nastavljen je rast iz 2021. te je uslijedio pad transakcija u veljači ali je uslijedio i oporavak sredinom travnja ove godine.

tjedne transakcije NFT-ovima globalno

Sveukupno, kupci NFT-ova potrošili su od početka ove godine do 1. svibnja više od 37 milijardi američkih dolara, čime su nadmašili ukupno 40 milijardi dolara u 2021. godini. Od kasnog ljeta 2021. godine, inače ravnomjerno tržište NFT-ova doživjelo je dva velika rasta transakcija: jedan krajem kolovoza 2021., koji je vjerojatno bio potaknut izdavanjem kolekcije Mutant Ape Yacht Club, i jedan koji je trajao od kraja siječnja do početka veljače 2022. godine, vjerojatno bio potaknut lansiranjem na LooksRare NFT tržištu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nakon naglog rasta na kraju siječnja ove godine uslijedio je značajan pad transakcija NFT-ova, od sredine veljače uslijedio je pad s tjednih 3,9 milijardi dolara na samo 964 milijuna dolara u tjednu iza13. ožujka. To je inače najniđta tjedna trgovina NFT-ovima od tjedna koji je počeo 1. kolovoza 2021. godine. Tržište NFT-a počelo se oporavljati sredinom travnja, međutim, i sada se približava tjednim količinama koje je dostigao ranije tijekom godine, vjerojatno zbog nedavnog pokretanja metaverse projekta Bored Ape Yacht Cluba .

Unatoč tim fluktuacijama u obujmu transakcija, broj aktivnih kupaca i prodavača NFT-a nastavlja kontinuirani rast.

tromjesečni rast transakcija

U prvom tromjesečju 2022. godine 950.000 jedinstvenih adresa kupilo je ili prodalo NFT-ove, u odnosu na 627.000 u četvrtom tromjesečju 2021. godine. Kontinuirano, broj aktivnih kupaca i prodavača NFT-a povećavao se svakog tromjesečja od drugog tromjesečja 2020. godine. U drugom tromjesečju 2022. godine od 1. svibnja 4091 adresa imalo je 0 transakcija s NFT-ovima, čime je NFT tržište u ritmu da nastavi kvartalni trend rasta broja sudionika.

rast trgovanja na platformi OpenSea

Broj aktivnih NFT kolekcija na OpenSeau, odnosno onih s bilo kojom transakcijskom aktivnošću u određenom tjednu također je dosljedno rastao od ožujka 2021. godine i prešao je 4.000 kolekcija.

Tko koristi NFT?

Analiza web prometa na popularnim NFT platformama otkriva da takva imovina privlači korisnike iz cijelog svijeta. Prednjače kupci iz srednja i južna Azija, slijede Sjeverna Amerika i zapadna Europa. IPremda ima regija u svijetu sa znatno manje kupaca NFT-ova niti jedna regija nije zauzela više od 40% ukupnog web prometa od početka 2021. godine što dokazuje kako NFT-ovi kao, inače, i kripto valute imaju kupce u cijelom svijetu.

NFT-om se trguje u svim dijelovima svijeta

Velika većina NFT transakcija je ispod 10.000 dolara. Transakcije veličine NFT-a (između 10.000 i 100.000 dolara) značajno su porasle kao udio u svim transferima između siječnja i rujna 2021. godine, ali su od tada ostale nepromijenjene. To sugerira da, za sada, dodavanje novih maloprodajnih NFT ulagača ide ukorak s dodavanjem većih NFT ulagača.

Pojedinačni kupci NFT-ova čine većinu tržišta, no institucionalni investitori su im za petama, čak čine većinu aktivnosti u određenim tjednima u kojima se prodaju skupocjeni NFT-ovi.  Na primjer, tijekom tjedna od 31. listopada 2021. godine institucionalni kupci činili su 73% svih aktivnosti, uglavnom zbog kupnje nekoliko NFT-a u kolekciji Mutant Ape Yacht Club. U sljedećim tjednima institucionalni transferi čine 33% svih aktivnosti.

promjenljivost interesa institucionalnih kupaca za NFT-ovima

Od kraja studenog 2021. do sredine veljače 2022. godine, institucionalna kupnja NFT-a rasla je svaki tjedan, dosegnuvši 1.889 transakcija u tjednu od 13. veljače ove godine, nakon što je dva tjedna prije narasla na 2.739 transakcija. Institucionalna aktivnost NFT-a naglo je pala nakon toga, pala na samo 473 transakcije u tjednu od 20. veljače ove godine. Od 17. travnja 2022. godine institucionalna aktivnost NFT-a još nije dosegla razinu na kojoj je bila u zimu 2021. godine. Razdoblje smanjene institucionalne aktivnosti otprilike se poklapa s općim padom interesa za NFT-ove.

 

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave