Prema podacima dobivenim od telekom operatera 5G Observatory navodi kako je do kraja trećeg tromjesečja 2022. godine (Q3 2022) 72% stanovništva Europske unije (EU) imalo dostupnost 5G mreža, što je povećanje od 23% u odnosu na siječanj iste godine.

ključni pokazatelji uvođenja nove generacije telekomunikacijske tehnologije u EU, listopad 2020. izvor 5G Observatory

U EU je je na kraju Q3 2022 dodijeljeno 62% pionirskih pojaseva, što je 6% više u odnosu na svibanj iste godine. U isto vrijeme 5G bazne stanice u EU su dostigle otprilike trećini ukupnog broja postojećih 4G baznih stanica. Većina (oko 60%) ih se temelji na baznim stanicama dinamičkog dijeljenja spektra (DSS), a 20% ih se oslanja na frekvencijski pojas od 700 MHz, i isto toliko na frekvencijski pojas od 3,6 GHz.

Brzi 5G i dobra dostupnost 5G ne idu uvijek zajedno. Srednja brzina preuzimanja 5G i dostupnost 5G diljem Europe uz odabranu međunarodnu usporedbu Speedtest Intelligence (Ookla) 3. tromjesečje 2022.

Bazne stanice i frekvencije

Južna Koreja ima najveći broj 5G baznih stanica po stanovniku u svijetu, a iza nje su Kina i Japan, dok EU i SAD zaostaju. Srednjepojasni spektri (osobito 3,6 GHz) najpopularniji su na globalnoj razini s najvećim brojem dodijeljenih licenci za 5G mreže, slijede visokopojasni spektri (od kojih SAD ima najveći broj dodijeljenih) i na kraju, niskopojasni spektri.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Veći udio C-pojasnog spektra, brža 5G brzina preuzimanja. Odnos između C-pojasnog spektra i srednje brzine 5G preuzimanja Speedtest Intelligence (Ookla) 3. tromjesečje 2022.

Uz to, 5G Observatory je zabilježio značajan godišnji rast lokalnih privatnih 5G mreža, najveći dobavljači za 5G privatne mreže su uglavnom Ericsson i Nokia. Raznolikost slučajeva upotrebe tih privatnih mreža (osobito za autonomne funkcije vozila i aplikacije Industrija 4.0), kao i širok raspon geografske primjene u zemljama EU-a, važan su pokazatelj tržišta EU-a, navodi 5G Observatory.

Pristup niskopojasnom spektru ima utjecaj na dostupnost 5G. Odnos između implementacije niskopojasnog spektra i dostupnosti 5G Speedtest Intelligence (Ookla) 3. tromjesečje 2022.

Privatne mreže

SAD i Njemačka dvije su vodeće zemlje u globalnoj implementaciji privatnih lokalnih 5G mreža, pri čemu EU čini 37% globalne implementacije, a sve se više u izgradnji 5G privatnih mreža uključuju i manja poduzeća što je obrabrujući znak na tržištu.

primijenjene tehnologije za privatne mreže, LTE je daleko najzastupljeniji, a stručnjaci ističu kako će investicije u 5G tehnologiju imati značajniji povrat s tzv. vertikalnim primjenama investicija, izvor GSMA

5G privatne mreže sve više koriste napredne konfiguracije temeljene na spektru u frekvencijama od 3,4 do 3,8 GHz, bilo na namjenskoj osnovi ili korištenjem dijela infrastrukture javne mreže.

5G privatne mreže po zemljama članicama EU, izvor GSMA

Samostalni 5G

Većina dosadašnnje pokrivenosti 5G mrežama u EU-u, postignuta na temelju 4G spektra koji se dijeli s 5G (tj. DSS), ne poboljšava značajno prosječno korisničko iskustvo 4G. U takvim okolnostima brzina preuzimanja 5G-a neujednačena u cijeloj EU te da brzina i dostupnost ne idu zajedno (primjeri su Bugarska i Švedska, koje uživaju u brzim vezama, ali imaju relativno slabu pokrivenost). Procijenjene pokrivenosti srednjeg pojasa od 3,6 GHz od blizu 20% u EU; srednji pojas je jedini koji za sada može ponuditi poboljšanje korisničkog iskustva na 4G-a.

procjena razvoja 5G mreža za EU, izvor GSMA The Mobile Economy Report 2022

Implementacija 5G-a u EU do sada se oslanjala na nesamostalni 5G (5G NSA), dok će napredni 5G zahtijevati samostalne konfiguracije (5G SA) kao preduvjet za oslobađanje ključnih funkcionalnosti 5G-a, kao što su kao vrlo niska latencija i veća ušteda energije. Prema podacima 5G Observatory na kraju Q3 2022 5G SA pokrivenost čini oko 20% ukupne pokrivenosti nove telekomunikacijske tehnologije. Iako je ukupni broj baznih stanica u EU veći od SAD-a, EU značajno zaostaje za SAD-om u pogledu broja 5G SA baznih stanica.

Podijeli:

 

 

Vezane objave