Sjevernokorejski cyber kriminalci načinili su 2021. godinu najmanje sedam napada na platforme za kripto valute u kojima su ukrali digitalnu imovinu vrijednu skoro 400 milijuna američkih dolara. Ti su napadi prvenstveno bili usmjereni na investicijske tvrtke i centralizirane burze, a koristili su mamce za krađu identiteta, iskorištavanje koda, zlonamjerni softver i napredni društveni inženjering kako bi izvukli sredstva iz tih organizacija, tvrdi Chaimanalysis.

iznosi ukradenih kripto valuta iz Sjeverne Koreje po godinama, izvor, Chaimanalysis

Jedna od najpoznatijih i najspodobnijih kriminalnih cyber grupa iz Sjeverne Koreje je APT 38, poznata i kao Lazarus Group, koju kontrolira obavještajna agencija Demokratske narodne Republike Koreje (DNRK). ¸

Lazarus Grroup poznata je od ranije po cyber napadima Sony Pictures i WannaCry, nakon čega se usredotočila na kriminal s kripto valutama što se pokazalo iznimno isplativom. Od 2018. godine grupa je svake godine ukrala i oprala ogromne svote virtualnih valuta, obično više od 200 milijuna dolara. Najuspješniji pojedinačni napadi, bili su na KuCoin i na jednu mjenjačnici kriptovaluta u kojima su ukrali više od 250 milijuna dolara. U 2020. godini registrirana su četiri velika cyber napada iz Sjeverne Koreje, a u 2021. sedam napada a krađa je povećana za 40%.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

vrste ukradenih kripto valuta, izvor Chaimanalysis

Kada su u pitanju vrste ukradenih kripto valuta bitcoin čini manje od četvrtine ukradene vrijednosti u 2021. godini, samo 20% ukradenih sredstava bili su u bitcoinima, 22% su bili ili ERC-20 tokeni ili altcoini, dok je ethereum činio 58% svih ukradenih sredstava.

načini pranja ukradenih kriptovaluta, izvor Chaimanalysis

Podijeli:

 

 

Vezane objave