Objavljen je četvrti godišnji Chainalysis Global Crypto Adoption Indeks koji analizira usvajanje kripto valuta u 154 zemlje svijeta. Global Crypto Adoption Index sastoji se od pet podindeksa. Svaki od tih podindeksa temelji se na upotrebi različitih vrsta usluga kripto valuta u analiziranim zemljama. Analizirane su one zemlje za koje imamo dovoljno podataka o svakom podindeksu.

U podindekse spadaju analize količina transakcija zemalja za različite vrste usluga i protokola kripto valuta na temelju obrazaca web prometa web stranica tih usluga i protokola. Takvi podaci nisu do kraja pouzdani jer neki kripto korisnici koriste VPN-ove i druge alate koji onemogućuju lociranje online aktivnosti. No, s obzirom da je analizom obuhvaćeno stotine milijuna transakcija i 13 milijardi web posjeta količina transakcija preko VPN-a su tek manji postotak.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U usvajanju kripto valuta od 154 analizirane zemlje u svijetu Hrvatska je na 101. mjestu

Prvi podindeks odnosi se na vrijednost transakcija kripto valute na centraliziranim burzama u odnosu na ukupnu kupovnu moć (PPP) po glavi stanovnika neke zemlje. Više bodova, odnosno bolju ocjenu ima ona zemlja koja ima veći udjel prometa u kripto valutama u odnosu na ukupno bogatstvo po glavi stanovnika.

Drugi podindeks je iznos maloprodajne vrijednosti transakcija u kripto valutama na centraliziranim burzama. Maloprodajna vrijednost u lancu primljena na centraliziranim burzama, ponderirana PPP-om po glavi stanovnika, maloprodajna vrijednost definirana u za veličine transakcija do vrijednosti 10.000 američkih dolara.

Prihvaćanje kripto valuta diljem svijeta je u padu. Iako je došlo do značajnog oporavka od krize krajem 2022., otprilike u vrijeme sloma FTX-a, masovno usvajanje još uvijek je daleko od najviših vrijednosti svih vremena

Peer-to-peer (P2P) iznos razmjene kripto valuta po glavi stanovnika i broju korisnika interneta je treći podindeks.

Četvrti podindeks odnosi se na vrijednost transakcija kripto valute na decentraliziranim burzama (DeFi)  po glavi stanovnika.

Peti podindeks odnosi se na maloprodajne transakcije kripto valutama po DeFi protokolu po glavi stanovnika neke zemlje.

U dijelu zemalja s nižim srednjim dohotkom, prema kvalifikaciji Svjetske banke, značajno je veće usvajanje kripto valuta nego u drugim zemljama
Podijeli:

 

 

Vezane objave