Državna agencija za razvoj medija (The Infocomm Media Development Authority IMDA) u Singapuru dodijelila je 5G licence Singtelu i zajedničkom poduzeću koje su osnovali StarHub i M1.

Dodjeljeni su im 100 MHz spektri u opsegu 3,5 GHz. Četvrti po veličini singapurski operater TPG nije uspio dobiti licencu za 5G mrežu. TPG-u i ostalim davateljima mobilnih usluga, bit će omogućen pristup novim 5G mrežama putem veleprodajnih sporazuma s vlasnicima licenci. Cijene licenci nisu objavljene, ali visoka cijena pričuve utvrđena na 35,8 milijuna eura natjerala je StarHb i M1 da zajedničku ponudu.

IMDA je potvrdila da će nakon dovršetka regulatornih postupaka, u što spada odabir serija spektra i potvrda tehničkih i pravnih pitanja, vlasnicima licenci biti omogućeno pokretanje 5G mreža.

Vlasnici licenci će svoje samostalne 5G mreže postaviti početkom siječnja 2021. godine, a od njih će se trebati osigurati pokrivenost za najmanje 50 posto Singapura do kraja 2022. godine, odnosno cijelog teritorija države do kraja 2025. godine.

Regulator je također potvrdio svoju namjeru dodijeliti mmWave spektar operatorima za pružanje hot spot 5G lokalnih usluga 5G u 800MHz spektru mmWavea.

Podijeli:

 

Vezane objave