Prema najnovijim procjeni Canalysa, globalna potrošnja na kibernetičku sigurnost (uključujući poslovne proizvode i usluge) povećat će se za 13,2% 2023. godine. Očekuje se da će ukupna potrošnja u ovoj godini dosegnuti 223,8 milijardi američkih dolara. Veći rast očekuje se u pružanju usluga kibernetičke sigurnosti nego u isporukama sigurnosnih proizvoda. Stalno povećane razine prijetnji zadržat će kibernetičku sigurnost visoko na popisu investicijskih prioriteta za organizacije. Ali neće svi planirani projekti biti odobreni jer raste pritisak na nositelje proračuna da pažljivo provjeravaju potrošnju i usredotoče se samo na najhitnije potrebe kibernetičke sigurnosti kako bi se smanjio rizik od zlonamjernih napada. Potrošnja među vladama i poduzećima će porasti, ali ulaganja manjih poduzeća će oslabiti kako se ekonomski uvjeti pogoršavaju.

Rast sigurnosnih prijetnji održavat će pritisak na organizacije da prošire i prodube svoju kibernetičku obranu, prošire mogućnosti otkrivanja i poboljšaju odgovor na incidente.

„Ransomware ostaje najveća prijetnja organizacijama iz operativne, financijske perspektive i perspektive brenda. Ali pojava i zlouporaba generativnih AI modela, kao što je ChatGPT, povećat će rizik na još jednu razinu u 2023. godini,” rekao je glavni analitičar u Canalysu Matthew Ball dodavši kako će zlonamjerno korištenje generativne AI omogućiti i ubrzati stvaranje zlonamjernog koda na industrijskoj razini hakera te povećati učestalost i raspon napada. Organizacije se već bore s zlonamjernim prijetnjama te ne mogu priuštiti smanjenje potrošnje jer će ih to učiniti još ranjivijima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Rast sigurnosnih usluga 14,1%

Predviđa se da će isporuka usluga kibernetičke sigurnosti, uključujući savjetovanje, outsourcing, implementaciju, integraciju, održavanje i usluge upravljanja, porasti za 14,1% na 144,3 milijarde dolara u 2023. godini. To će činiti 64,5% globalnog tržišta kibernetičke sigurnosti u 2023. godini. “Organizacije će ove godine nastaviti transformirati svoje strategije kibernetičke sigurnosti kako bi povećali svoju otpornost. Implementacija Zero Trust arhitekture za rješavanje ranjivosti koje su uspješno iskorištene u posljednje tri godine od početka pandemije bit će središnja tema,” rekla je analitičarka u Canalysu Srikara Upadhyaya te dodala: “Ovo će potaknuti više konzultantskih angažmana za partnere u kanalu, kao i stvoriti prilike za implementaciju i integraciju više proizvoda različitih dobavljača, istovremeno smanjujući operativnu složenost putem upravljanih usluga“.

Rast sigurnosnih proizvoda 11,7%

Isporuke proizvoda kibernetičke sigurnosti, uključujući sigurnost krajnjih točaka, mrežnu sigurnost, sigurnost weba i e-pošte, sigurnost podataka, upravljanje identitetom i pristupom te ranjivost i sigurnosnu analitiku, povećat će se za 11,7% na 79,5 milijardi dolara u 2023. godini To predstavlja snažan rast tehnologije sektoru, ali također predstavlja usporavanje u odnosu na razine iz 2022. godine, kada su organizacije povećale potrošnju za nadogradnju postojećih obrana i dodale nove mogućnosti, posebno oblak, IoT/OT i sigurnost identiteta. Veličine poslova nastavit će se povećavati u 2023. godine. Ali to će također produljiti cikluse prodaje jer će biti potrebne dodatne razine odjave.

Podijeli:

 

 

Vezane objave