CCS Insight predviđa da će 92 milijuna telefona imati ugrađenu funkciju satelitskog slanja poruka do kraja 2023. godine, što je značajan porast u odnosu na nešto manje od 2 milijuna uređaja u 2021. godini. Taj izvanredan pomak u pristupačnosti satelitske povezivosti potaknut je Appleovim povezivanjem s Globalstarom za hitne slučajeve SOS značajka u asortimanu iPhonea 14, kao i Qualcommovo partnerstvo s Iridiumom, koje donosi slične mogućnosti Android telefonima.

Globalni prihod od usluga povezivanja putem satelita, po fazama (u milijunima američkih dolara)

Masovna komercijalizacija

Prema istraživanju CCS Insighta Spotlight: Direct Satellite-to-Device Mobile Services slijedi značajan razvoj i komercijalizacija u telekomunikacijskoj industriji kroz integraciju satelitskih mogućnosti u pametne telefone za masovno tržište. Korištenje satelita u telekomunikacijama preko klasičnih pametnih telefona donijeti će poboljšanu globalnu povezanost, predviđeni rast satelitski povezanih uređaja i uvođenjem novih satelitskih konstelacija popuniti će praznine u povezivanju u udaljenim područjima. Prema predviđanju CCS Insighta, potražnja za poboljšanom globalnom povezanosti nastavlja rasti. Očekuje se da će čak 15% globalnih mobilnih pretplatnika posjedovati pametni telefon koji podržava satelitske poruke do 2027. godine, a dodatnih 10% će imati koristi od satelitskih planova koje nudi njihov operater.

Iskorištavanjem tokova prihoda stvorenih putem operatera i dodatnih usluga, satelitsko tržište izravno na uređaj će donijeti 18 milijardi američkih dolara prihoda do 2027. godine. To tržište predstavlja veliku priliku, s preko 4,8 milijardi korisnika koji bi mogli pristupiti satelitske usluge putem kompatibilnog pametnog telefona – od toga čak 493 milijuna ljudi diljem svijeta nemaju nikakvu dostupnost mobilnih mreža.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

četiri faze razvoja satelitskih telekomunikacija do njihove sinergije sa zemaljskim mrežama

Prevladavanja digitalnog jaza

Do sada su satelitske komunikacijske usluge bile ograničene na tržišnu nišu korisnika sa specijaliziranim uređajima, no s razvojem tehnologije postaju dostupne sve većem broju korisnika, donoseći povezivanje na udaljene lokacije s ograničenom pokrivenošću tradicionalnom mrežom.

“Uvođenje satelitskih mogućnosti u masovno tržište pametnih telefona označava prekretnicu u telekom industriji”, objašnjava viši analitičar u CCS Insightu Luke Pearce dodajući kako taj “razvoj stvara uzbudljive prilike za potrošače, proizvođače i operatere te obećava pomoć u premošćivanju digitalnog jaza. Predviđeni rast prihoda i pretplatnika naglašava potencijal te integracije za proširenje mogućnosti povezivanja — svjedoci smo početka nove ere u kojoj satelitske usluge postaju sastavni dio svakodnevnih pametnih telefona”.

Integracija satelitskih i zemaljskih mreža predstavlja veliki korak naprijed u dostupnosti satelitske povezanosti, odnosno stvaranja digitalno uključivijeg svijeta

Sinergija mreža

Integracija satelitske povezanosti na mobilnim uređajima uskoro se više neće oslanjati na modifikacije hardvera. Uz lansiranje komercijalnih usluga koje se očekuju do kraja 2023. godine, nove konstelacije satelita u niskoj Zemljinoj orbiti predvođene AST SpaceMobileom, Lynkom i SpaceXom radit će zajedno s zemaljskim mobilnim mrežama kako bi omogućile satelitsku povezanost svim nemodificiranim telefonima.

CCS Insight vjeruje da će te poboljšane satelitske mreže u početku nuditi osnovne funkcije slanja poruka kao što je Appleov Emergency SOS servis, ali mogućnosti bi mogle rasti za pružanje glasovnih i podatkovnih usluga kako se konstelacije budu razvijale. Mrežni operateri moći će ponuditi satelitske usluge kao dodatke postojećim pretplatničkim paketima, udovoljavajući rastućoj potražnji za sveprisutnom vezom.

Instalirana baza pametnih telefona s mogućnošću satelitskog prijenosa, prema regiji i broju stanovnika penetracija (%)

 

 

Vezane objave