Samsung Electronics je na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike CES 2018 predstavio svoju viziju i strategiju inteligentnog sistema interneta stvari (IoT).

Samsung je na konferenciji za medije demonstrirao jedinstvenu sposobnost neprimjetnog povezivanja korisničkog iskustva pomoću Samsungovih uređaja u domu, u uredu i na putu. Tvrtka je radila na tome da svi njihovi proizvodi budu IoT spremni do 2020. godine. Osim toga, Samsung je objavio svoj plan unapređenja prihvaćanja IoT-a putem otvorene, dosljedne i inteligentne platforme.

„Novim najavljenim proizvodima i uslugama olakšavamo korištenje IoT-a i on postaje gotovo neprimjetan – rekao je predsjednik Odjela korisničke elektronike i Odjela za istraživanje tvrtke Samsung Hyun Suk Kim dodavši kako su posvećeni ideji da svatko ubrzano usvoji IoT kao bi svi Samsungovi povezani uređaji bili inteligentni do 2020. godine. Takva rješenja pomoći će korisnicima ostvarivanje prednosti besprijekornog i jednostavnog povezanog života.

Inteligencija stvari za svakoga

Samsungova IoT strategija temelji se na otvorenoj inovaciji, što je čini dostupnom za više ljudi, a kada je prožeta inteligencijom može personalizirati njihova iskustva. Sadašnji fragmentirani i složeni IoT ekosistem sprječava usvajanje. Da bi IoT bio pristupačan i dostupan potrebne su mjere, kao i otvorene inovacije. Zahvaljujući iznimno velikom portfelju proizvoda koji uključuje TV prijemnike, uređaje i pametne telefone te Samsungovom vodstvu u isporuci povezivosti putem 5G mreže, tvrtka je, pomoću platforme Smart Things, u poziciji za isporuku otvorenog IoT ekosistema.

S partnerima poput Open Connectivity Foundation Samsung surađuje kako bi postavio  uobičajene industrijske standarde. OCF je najveće tijelo za IoT standardizaciju na svijetu, a Samsungov Artik čip, klima uređaj i hladnjak Family Hub već su dobili certifikat udruge za kriterije interoperabilnosti neophodne za IoT.

Samsung će u proljeće 2018. ujediniti svoje IoT aplikacije koje obuhvaćaju i Samsung Connect, Smart Home, Smart View i druge, u aplikaciju SmartThings. Njenom uporabom, koristeći samo jednu aplikaciju, omogućuje se povezivanje i upravljanje bilo kojim uređajem koji podržava SmartThings direktno s telefonom, TV prijemnikom ili automobilom. Osim toga, Samsung je najavio da će povezati Harman Ignite sa SmartThings Cloudom, prebacujući IoT iskustvo s pametne kuće na automobil. Korisnici će, kao rezultat toga, moći upravljati svojom povezanom kućom iz automobila i obrnuto.

Sastavni dio Samsungove vizije je spojiti uređaje i napraviti ih inteligentnima. Uz Bixby, Samsung na više uređaja pruža personaliziranu inteligentnu uslugu. U 2018. godini određenim će se Samsung Smart TV-ima, kao i novim hladnjakom  Family Hub, moći glasovno upravljati pomoću Bixbyja, a sve kako bi ispunjavanje svakodnevnih poslova bilo što lakše. Pomoću uređaja i usluga koji rade zajedno i prožeti su inteligencijom, aktivnosti u kući postaju lakše.

Budući da povećana povezanost zahtijeva i poboljšanu sigurnost, iz Samsunga su ustvrdili kako je u svoje povezane uređaje ugradio pouzdanu Samsung Knox tehnologiju, uključujući Smart TV i sustave digitalnog oglašavanja, mobilne uređaje i ostalo. Kako bi se osigurala zaštita uređaja Knox tehnologija podrazumijeva hardverski sigurnosni sistem i ažuriranja ugrađenog softvera.

Izgradnja povezane budućnosti

Samsung je istaknuo svoju trajnu predanost ulaganju u napredne tehnologije. Lani je tvrtka potrošila više od 14 milijardi američkih dolara za istraživanje i razvoj. Povećali su i ulaganja kroz Samsung Next – ključnu inicijativu za ubrzavanje transformacije u integriranu hardversku i softversku tvrtku.

Kao dio svoje nedavno konsolidirane jedinice Samsung Research, Samsung je stvorio i novi AI centar koji u 2018. uključuje četiri laboratorija, i to po jedan u Torontu, Montrealu, Cambridgeu. Kako bi se unaprijedile AI ambicije laboratoriji će biti upareni sa Samsungovim radom u Koreji i Silikonskoj dolini te s tvrtkinim M&A aktivnostima.

Podijeli:

Vezane objave