Samsung Electronics je 8 svibnja objavio bijelu knjigu koja predstavlja viziju tvrtke za osiguranje globalnih frekvencijskih pojaseva za 6G, sljedeću generaciju komunikacijske tehnologije. Bijela knjiga 6G spektra: širenje granice (6G Spectrum: Expanding the Frontier) analizira načine osiguranja spektra potrebnog za postizanje tehnološke vizije 6G-a koje je Samsung predstavio svojoj u bijeloj knjizi objavljenoj ranije u srpnju 2020. godine.

Samsung kao i druge vodeće tehnološke tvrtke i institucije u Južnoj Koreji najranije su u svijetu započele s nastojanjima definiranja prvih odrednica telekomunikacijske tehnologije koja će naslijediti 5G koji postupno postaje standard. Izvršni predsjednik i voditelj Centra za istraživanje naprednih komunikacija u Samsung Researchu Sunghyun Choi iskazao je odlučnost Južne Koreje u predvođenju izgradnje hiperpovezanog iskustva.

Druga bijela knjiga Samsung Reasearcha o 6G

6G spektar: širenje granice

Kako se navodi u bijeloj knjizi, 6G će zahtijevati spektar s ultraširokopojasnim neprekidnim propusnim opsegom u rasponu od stotina MHz do desetaka GHz kako bi se omogućile nove usluge kao što su mobilni hologrami visoke vjernosti i uistinu impresivna proširena stvarnost (XR) koje karakteriziraju ultra velike brzine komunikacije i velika količina podataka. Također raste potražnja za većom pokrivenošću. Kao odgovor na te zahtjeve, Samsung predlaže razmatranje svih dostupnih pojaseva za 6G, od niskog pojasa ispod 1 GHz, do srednjeg pojasa u rasponu od 1-24 GHz i visokopojasnog u rasponu od 24-300 GHz.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Također naglašava važnost osiguravanja novih pojaseva za komercijalnu implementaciju 6G, budući da će 5G mreže i dalje biti operativne kada započne implementacija 6G-a. Srednji pojas unutar raspona od 7-24 GHz kandidat je koji može podržati veću brzinu podataka i razumnu pokrivenost. Sub-terahertz (sub-THz) pojas u rasponu 92–300 GHz razmatra se za podršku brzine prijenosa podataka ultra velike brzine. Bijela knjiga također spominje preustroj postojećih pojaseva koji se koriste za 3G, 4G i 5G mreže u 6G rad kao još jedan način za dobivanje cijelog spektra potrebnog za 6G. Osim toga, napominje da je istraživanje o budućim propisima i tehnologijama o korištenju spektra ključno za pružanje učinkovite i fleksibilne podrške za 6G i druge usluge s ograničenim spektrom.

Sunghyun Choi, izvršni predsjednik i voditelj Centra za istraživanje naprednih komunikacija u Samsung Researchu

Nedavna otkrića o 6G

Uz objavljivanje bijele knjige o spektru 6G, Samsung također ističe svoja istraživanja o nekim od tehnologija kandidata za 6G – posebno o komunikacijama ispod THz pojasa, rekonfigurabilnoj inteligentnoj površini (reconfigurable intelligent surface RIS), unakrsnom podjelom dupleksa (cross division duplex XDD), punom dupleksu, umjetnom kompenzacija nelinearnosti temeljena na inteligenciji (AI) (artificial intelligence based nonlinearity compensation AI-NC) i ušteda energije temeljena na AI (artificial intelligence based energy saving AI-ES).

Sub-THz se smatra kandidatom za spektar za 6G komunikaciju, za koju se očekuje da podržava brzinu prijenosa podataka do 1 terabita u sekundi (Tb/s), 50 puta brže od 20 Gb/s 5G mreža. Samsung je uspješno demonstrirao brzinu prijenosa podataka od 6 Gb/s na udaljenosti od 15 metara u zatvorenom prostoru u lipnju 2021. godine, te 12 Gb/s na udaljenosti od 30 metara u zatvorenom prostoru i 2,3 Gb/s na udaljenosti od 120 metara na otvorenom sljedeće godine.

RIS može poboljšati oštrinu snopa i može usmjeriti ili reflektirati bežični signal u željenom smjeru uz korištenje površine od metamaterijala. Može smanjiti gubitak penetracije i blokadu signala visoke frekvencije, npr. mmWave. Samsung je pokazao da njihova RIS tehnologija leća može povećati snagu signala za četiri puta, a raspon upravljanja snopom za 1,5 puta.

XDD može poboljšati udaljenost uplink signala do dva puta u TDD sustavu omogućavajući kontinuirani prijenos uzlazne veze u malom dijelu propusnosti sustava. Stoga je XDD sposoban dramatično poboljšati pokrivenost TDD sustava koji se često koristi u visokofrekventnim opsezima. Samsung je na baznoj stanici demonstrirao svoju temeljnu tehnologiju, otkazivanje samosmetnji.

S punim dupleksom prijenos i prijem podataka mogu se odvijati istovremeno koristeći istu frekvenciju tako da se brzina podataka povećava do dva puta. Samsung je izveo uspješno ispitivanje punog dupleksa u mmWave pojasu s baznom stanicom i terminalom udaljenim 100 metara, demonstrirajući uklanjanje samosmetnji od preko 114 dB i 1,9 puta poboljšanje brzine prijenosa podataka.

AI-NC koristi AI na prijemniku kako bi kompenzirao izobličenje signala uzrokovano nelinearnošću pojačala snage odašiljača i stoga može značajno poboljšati pokrivenost i kvalitetu podatkovnih signala visoke brzine. Samsung je pokazao 1,9 puta poboljšanje pokrivenosti za podatke velike brzine uzlazne veze i 1,5 puta poboljšanje brzine prijenosa za danu pokrivenost.

AI-ES koristi AI kako bi smanjio potrošnju energije na baznoj stanici podešavanjem parametara koji kontroliraju uključivanje/isključivanje odabranih ćelija ovisno o prometnom opterećenju, bez utjecaja na performanse mreže. U stvarnoj repliciranoj simulaciji baznih stanica temeljenoj na podacima, Samsung je primijenio AI-ES kako bi pokazao uštedu energije od više od 10%.

Podijeli:

 

 

Vezane objave