Višedecenijski globalni lider u patentima International Business Machines Corp. (IBM) u 2022. godini izgubio je lidersku poziciju što upućuje na promjenu strategije dugogodišnjeg lidera intelektualnog vlasništva. Smanjenje patenata odražava promjenu strategije IBM-a započetu 2020. godine kako bi se portfelj IP-a usredotočio na IBM-ovo temeljno poslovanje i oslobodio inženjere dugotrajnog procesa patentiranja.

IBM-ov broj patenata u 2022. godini manji je za čak 44% u odnosu na godinu ranije, registrirao je tek 4.743 patenata, čime je pao na 2. mjesto iza Samsung Electronics Co. koji je registrirao 8.513, patenata, prema podacima Patent 300 tvrtke Harrity LLP. Tehnologije kao što su poluvodiči i hardverska memorija zabilježile su najveći pad broja IBM-ovih patenata, iako je smanjenje zabilježeno u svim glavnim vrstama intelektualnog vlasništva.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Tvrtka sa sjedištem u Armonku iz New Yorka već se dugo ponosi vodećim položajem u patentiranju, navodi kako ima najveći broj patenata u posljednjih 29 godina. Licenciranje i razvoj IP-a također su bili unosni: IBM je od 1996. ostvario više od 27 milijardi američkih dolara prihoda od IP-a. Posljednjih godina, međutim, taj se prihod jer su se neke tvrtke opirale naknadama za licence. No, iz IBM-a tvrde kako nastavljaju razvijati patente i braniti prava na pripadajuće naknade na za njih ključnim područjima – – hibridni cloud, umjetna inteligencija, poluvodiči, kibernetička sigurnost, kvantna fizika.

Promjena odražava širu transformaciju IBM-a od hardvera i naslijeđene infrastrukture prema uslugama u cloudu i softveru. Pod vodstvom glavnog izvršnog direktora Arvinda Krishne, tvrtka je izvršila više od 25 akvizicija od travnja 2020. godine, uključujući moćnu kompaniju softvera umjetne inteligencije Red Hat. IBM je u studenom 2021. godine izdvojio veliki dio svog poslovanja s infrastrukturnim uslugama u tvrtku pod nazivom Kyndryl Holdings Inc.

Samsung je u patentima dugo bio iza IBM-a, prošle godine s rekordnim brojem patenata postao je globalni lider, a prije toga je od 2017. svake godine registrirao više od 8000 novih patenata, najviše za sustave vizualnog prikaza i glasovnu komunikaciju.

Kineske tehnološke tvrtke poput TikTok u vlasništvu ByteDance Ltd. i internetske tvrtke Baidu Inc. ostvarile su neke od najvećih porasta u izdavanju patenata u svijetu. Tencent Holdings Ltd. i Alibaba Group Holding Ltd. također su zabilježili velika povećanja registriranih patenata.

Podijeli:

 

 

Vezane objave