Prema Statcounteru, Android u studenome ove godine ima 71,3% globalnog udjela u operativnim sustavima pametnih telefona u usporedbi sa 71,1% za isti mjesec 2021. godine. Prošle je godine isporučeno više od milijardu Android pametnih telefona s Android operativnim sustavom, a ukupno je 2,8 milijardi aktivnih korisnika pametnih telefona s Android operativnim sustavom. Prema podacima SportsLens.com, 7,4% tih uređaja su najpopularniji Samsung modeli pametnih telefona Galaxy. Ukupni Samsungov udjel u pametnim telefonima, prema podacima AppBrain, s Androidom je 34,6%.

Iza Samsunga je Xiaomi s 14,3% udjela, a slijedi Oppo s 10,3% udjela. Vivo (9,8%) i Huawei (6,7%) zaokružuju prvih pet brendova Android pametnih telefona u svijetu. 2019. godine Huawei je bio druga najveća kompanija za pametne telefone na svijetu sa 17,6% udjela na globalnom tržištu, zaostajući samo za Samsungom od 21,8%. 2019. i 2020. godine SAD je uveo sankcije Huaweiju onemogućujući mu uvoz komponenti američkih proizvođača, prije svega procesora proizvedenih u ljevaonicama koje koriste američku tehnologiju. Huawei je zbog toga prodao svoju podjedinicu Honor, te bio prisiljen na razvoj vlastitog operativnog sustava HarmonyOS kako bi zamijenila Google Mobile Services verziju Androida. Dostupni su mu bili samo procesori Snapdragon 8+ Gen 1 dizajnirani za 4G LTE ali ne i procesori za 5G.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Najpopularniji Android pametni telefon u svijetu u prvoj polovici studenoga ove godine bio Samsung Galaxy A12 srednje klase s 2,1% udjela na tržištu Android pametnih telefona. Slijedi ga Samsung A21s s 1% udjela, te Galaxy A10s također s 1% udjela. Svi ovi telefoni dio su Galaxy A linije srednje klase koja uključuje velike zaslone, napredne kamere i baterije većeg kapaciteta.

Samsung je lider i kada je u pitanju globalno tržište sklopivih telefona. Prošle godine, Galaxy Z Flip 3 bio je najpopularniji uređaj u toj kategoriji. Ranije ove godine, tvrtka je izdala Galaxy Z Fold 4 (koji se otvara kako bi otkrio 7,6-inčni zaslon veličine tableta) i Galaxy Z Flip 4 (preklopni telefon koji se otvara i daje 6,7-inčni zaslon).

iOS-ov globalni tržišni udio je oko 28%. Taj udio je stabilan posljednjih godina, uz postupni manji rast. Naime, tijekom posljednjih pet godina, Androidov udio na globalnom tržištu pao je za 1,8 posto, dok je iOS zabilježio rast od 8%.

Podijeli:

 

 

Vezane objave