Od 24. rujna 5G Ride pokusni minibus prometetuje kratkom rutom u zelenoj oazi Djurgården u središtu Stockholma. Mogu ga koristiti svi putnici a vozač će biti u minibusu radi sigurnosti. Pokusna vožnja će trajati oko dva tjedna.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

5G Ride je projekt Ericssona i Telia Company. Duž rute kojom prometuje 5G Ride osiguran je 5G signal s Ericssonovim radio sustavom. Ericsson također pruža tehničko rješenje za pripadajući kontrolni odašiljač. Inače, Telia je početkom ove godine uspostavila  Ericssonov 5G u središtu Stockholma u frekvencijskom opsegu od 700 MHz.

Brzi prijenos podataka, mala latencija i pouzdanost 5G omogućuju minibusu 5G Ride da u stvarnom vremenu ima signal s kontrolnog odašiljača. Projekt je dio plana uspostave javnog prijevoza bez vozača tako da će se eksperimenti nastaviti i iduće 2021. godine.

Projekt je rezultat jedinstvene suradnje nekih od najistaknutijih i najpoznatijih švedskih organizacija s područja mobilnosti i tehnologije. U projektu sudjeluju Urban ICT Arena s autobusnim prijevoznikom Keolisom. Ericsson osigurava tehničko rješenje za povezani kontrolni odašiljač. Telia pruža 5G povezivost u suradnji s Ericssonom i posebno je za projekt implementirala 5G u Djurgårdenu. Intel pruža analitičke mogućnosti i tehnologiju za obradu podataka putem mreže, uključujući IT sustav u vozilima i kontrolnom tornju, kao i mobilnu mrežu. Švedska tehnološka tvrtka T-inženjering osigurala je tehnološka rješenja za minibus. Inicijativu podržavaju Vinnova i Drive Švedska.

Podijeli:

 

 

Vezane objave