Tomislav Štefe, direktor prodaje tvrtke Sagena

Jedanaesta konferencija Sagena Security Day okupila je stotinjak stručnjaka za kibernetičku sigurnost i partnere tvrtke Sagena 23. listopada u zagrebačkom hotelu Aristos. Temu konferencije definirao je glavni trend u informacijskoj sigurnosti u posljednjih nekoliko godina – računalstvo u oblaku.

Broker sigurnosne zaštite

Sigurnost u cloudu postaje sve važnija tema jer sve više tvrtki sve više svojih poslovnih procesa obavlja putem Interneta, na nekoj cloud platformi. Takvih platformi u svijetu ima gotovo dvije tisuće.

“Širenju poslovanja u cloud najviše pridonosi širenje rada od kuće i rada u pokretu s raznih prijenosnih uređaja (mobitela, tableta, laptopa). Problem s time je što rad odsvuda zahtijeva i sigurnost posvuda, a da bi se to postiglo, treba imati dobre sigurnosne alate”, kaže direktor prodaje tvrtke Sagena Tomislav Štefe. U Sageni tvrde da imaju takav alat. Riječ je o rješenju McAfee MVision Cloud čija je glavna funkcija zaštita poslovnih podataka u oblaku. McAfee MVision Cloud je specijalizirano sigurnosno rješenje – tzv. cloud access security broker – CASB.

Okvir dobrih praksi

Druga glavne tema konferencije bio je Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatera ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga (primjena NIS Direktiva EU u našem zakonodavstvu), preciznije, Okvir dobrih praksi. To je dokument koji davateljima ključnih usluga (tvrtkama kao što su telekom operateri, pružatelji digitalnih usluga, zatim elektra, vodovod, plinara, itd.) pomaže u usklađivanju s EU Direktivom o kibernetičkoj sigurnosti. Okvir dobrih praksi definira minimum informacijske sigurnosti koji na svojim sustavima mora postaviti svaka tvrtka i organizacija koja radi i posluje na Starom kontinentu ali i svaka država koja na taj način mora podići stupanj nacionalne sigurnosti. Primjer primjene Okvira dobrih praksi predstavljen je studijom slučaja jednog od većih korisnika tvrtke Sagena u Hrvatskoj, koji je prema uputama iz Okvira dobrih praksi svoju industrijsku mrežu jasno razdvojio od poslovne mreže.

Rast, unatoč konkurenciji

Što se tiče poslovanja, Sagena bilježi blagi rast prihoda u prva tri tromjesečja ove godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Tvrtka posluje pretežno s tvrtkama iz sektora telekomunikacija, financijskih usluga i s tvrtkama iz maloprodaje te s organizacijama iz javnog sektora. Uz kibernetičku sigurnost bave se i implementacijama testne opreme u telekomima.

Podijeli:

 

Vezane objave