Konferencija WinDays 19 okupila je 2.000 sudionika, koji su tijekom četiri dana trajanja konferencije poslušali više od 140 predavanja, prezentacija, okruglih stolova, radionica i studija slučaja u čak devet programskih smjerova – pet u poslovnom i četiri u tehnološkom dijelu konferencije. Na novoj lokaciji, u Šibeniku, konferencija WinDays19 prenijela je poruke o najnovijim tehnološkim trendovima, novim iskustvima i stvaranju nove budućnosti. Zadnjeg dana konferencije WinDays19, održano je posljednjih 36 predavanja.

Uz digitalnu transformaciju, tema umjetne inteligencije ove je godine najdominantnija i prožela se kroz cijelu konferenciju. Umjetna inteligencija ima izniman potencijal na transformaciju poslovanja organizacija, ali, uz poslovne benefite, ogromna je vrijednost primjene umjetne inteligencije i na stvaranje društvenog dobra.

U Business dijelu konferencije, kroz 5 različitih smjerova obuhvaćeno je 6 različitih industrija – financijske insitucije, proizvodnja, maloprodaja, javni sektor i obrazovanje, te zdravstvo kroz konferenciju Hospital Days, koja je organizirana u suradnji s tvrtkom IN2. Unutar svake industrije konferencija je  obrađivala poslovne izazove unutar pojedine industrije te načine kako odgovoriti na te izazove primjenom inovativnih tehnologija.

Digitalna transformacija obuhvaća svaku organizaciju, bez obzira na industriju u kojoj se nalazi, te pokriva 4 važna segmenta: zaposlenike (kulturu), korisnike, operacije i poslovne modele.

U drugom danu, po prvi put Business i Technology konferencije spojeni su u zajednički smjer Digital for innovation – jer tehnološki trendovi mijenjaju poslovanje i poslovne modele, a tehnologija ulazi u sve pore poslovanja i postaje jedan od glavnih pokretača konkurentnosti poslovanja. Treći i četvrti dan je u sklopu konferencije WinDays19 Tehnology održano ukupno 88 predavanja.

Philippe Rogge, predsjednik Microsofta za regiju srednje i istočne Europe

Predsjednik Microsofta za regiju srednje i istočne Europe Philippe Rogge otvorio je Središnju svečanost konferencije WinDays19 rekavši kako je Microsoft osnovan s misijom da istinski demokratizira tehnologiju, a cilj je kompanije učiniti isto i s umjetnom inteligencijom (Artificial Intelligence AI).

„Uvjeren sam da će AI biti definicijska tehnologija našeg vremena, koja će nam pomoći da riješimo probleme koje prije nismo mogli riješiti – od pomoći u sprečavanju nesreća u proizvodnom sektoru, do preciznijeg pristupa zdravstvenim i medicinskim pitanjima. Ne možemo ni zamisliti nevjerojatan potencijal koji donosi,“ rekao je Rogge.

Umjetna inteligencija snažan je pokretač rasta. Kompanije s visokom stopom rasta s dvostruko većom vjerojatnošću koriste umjetnu inteligenciju. Polovica lidera takvih kompanija u narednoj godini planira uvesti još sustava umjetne inteligencije za donošenje odluka.

Microsoftov pristup umjetnoj inteligenciji temelji se na misiji kompanije da pomogne svakoj osobi i organizaciji na planetu da postigne više, te ističe šest etičkih načela koja naglašavaju rad kompanije na tehnologiji umjetne inteligencije – pravednost, pouzdanost i sigurnost, privatnost i sigurnost, inkluzivnost, transparentnost i odgovornost.

Prema posljednjem izvješću WEF-a za budućnost radnih mjesta, 54 posto svih zaposlenika zahtijevat će prekvalifikaciju. U promjenjivoj ekonomiji trebamo podržati ljude na radnom mjestu čija će se radna mjesta promijeniti i osigurati da se mladi ljudi pripreme za radno mjesto sutrašnjice. U Microsoftu vodimo niz inicijativa koje pomažu mladim ljudima u regiji da steknu potrebne digitalne vještine.

U drugom dijelu središnje svečanosti održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali Haydn Shaughnessy, ugledni ekonomist, konzultant i autor, Anke den Ouden, direktorica Microsofta za regiju Multi-Country Srednje i Istočne Europe, Tomislav Car, direktor tvrtke Infinum, Luka Abrus, direktor tvrtke Five i Samir Baručija, direktor istraživanja i razvoja kompanije Signify. Okrugli stol je moderirao Tomislav Tipurić, CTO tvrtke Nephos.

Inteligentni oblak i inteligentni „rub“ će promijeniti svijet

U drugom danu WinDays19 Technology konferencije održano je 52 predavanja. Ključni događaj dana svakako je bio Technology Keynote na kojem su predstavljeni tehnološki trendovi koji dolaze.

Technology Keynote otvorili su Igor Pavleković iz Microsofta i Tomislav Tipurić iz Nephosa. Tomislav Tipurić predstavio je 19. izdanje konferencije WinDays Technology, koncepta od kojeg je WinDays i nastao i formirao se kao konferencija. Tipurić je najavio konferenciju Advanced Technology Days 15, koja će se održati 4. i 5. prosinca 2019. u Plaza Event Centru u Zagrebu.

Igor Pavleković je predstavio tehnološku strategiju Microsofta u kontekstu razvoja međusobno povezanih uređaja u svijetu, inteligentnom oblaku i inteligentnom „rubu“ oblaka koji je, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, sposoban preuzeti dio obrade podataka, strojnog učenja, algoritama, procesiranja i ostalih procesa na sebe. Poslije toga je Pavleković u videu prikazao što je Microsoft napravio s podatkovnim centrima, način na koji kompanija ulaže u sigurnost i infrastrukturu, ali i novu misiju, viziju i kulturu kompanije i nove trendove. Pavleković uvodno izlaganje završava zaključkom kako kompanija ide u dobrom smjeru, vrijedi više no ikad, što se vidi i u cijeni dionica.

Izvršni direktor i glavni softverski arhitekt tvrtke daenet GmbH Damir Dobrić u svom je izlaganju na Technology Keynoteu govorio o strojnom učenju i hypeu koji je Machine Learning pokrenuo. Dobrić kaže kako već godinama radi na nekim odličnim projektima koji uključuju strojno učenje te sumirao Microsoftov sustav strojnog učenja, koji uključuje cloud opcije, on-premise opcije i razvojne alate. Također je rekao kako Microsoft koristi svoj sustav strojnog učenja ML.NET u brojnim aplikacijama i sustavima – Bing Ads, Excel, Power Point, Windows 10 te Azure Stream Analytics. Dobrić je na kraju svog izlaganja demonstrirao primjer predikcijskog strojnog učenja.

Tomislav Tipurić, CTO tvrtke Nephos

Nakon uvodnih govora uslijedio je panel na kojem su sudjelovali Igor Pavleković, Tomislav Tipurić, Damir Dobrić i Alen Delić koji su komentirali aktualne tehnološke trendove.

Podijeli:

 

Vezane objave