Sjedinjene Države odlučile su pojačati kontrolu krivotvorene robe, posebice one koju prodaju Amazon i drugi operateri internetskih maloprodajnih platformi iz inozemstva.

Ministarstvo za domovinsku sigurnost SAD (The Department of Homeland Security) objavilo je izvješće na 54 stranice koje uključuje preporuke i radnje koje će američka vlada poduzeti kako bi onemogućila uvoz krivotvorene robe, odnosno proizvoda nastalih na osnovu nepoštivanja intelektualnog vlasništva i nepoštivanje patentnih prava. Takvi proizvodi u SAD najviše dolaze iz Kine.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kao dio djelomičnog trgovinskog sporazuma koji su SAD i Kina postigli u siječnju ove godine, Kina se obvezala na suzbijanju kršenja autorskih prava i krivotvorenja na web stranicama e-trgovine, kažnjavanjem lokalnih trgovaca koji prodaju krivotvorenu robu. Sjedinjene Države će više kontrolirati platforme za e-trgovinu, kao što su Amazon, eBay i Walmart.com, te će ih smatrati odgovornim za krivotvorene ili proizvode koji krše autorska prava i intelektualno vlasništvo.

Institucijama u SAD za provođenje zakona omogućiti će se i pregled skladišta i fizičkih prodajnih centara američkih internetskih tržišta zbog krivotvorene robe.

„Presudno je za integritet e-trgovine i za zaštitu potrošača i vlasnika prava da platforme za e-trgovinu koje posluju na tržištima trećih strana te drugi treći posrednici preuzimaju veću odgovornost, a time i veću odgovornost za svoje uloge u trgovina krivotvorenom i piratskom robom“, navodi se u izvještaju Ministarstvo za domovinsku sigurnost SAD.

Izvještaj sadrži i analizu rasta e-trgovina u SAD posljednjih godina te koliko je na njihov rast imao utjecaj prodaje krivotvorene robe.

“Iako se krivotvorena i piratska roba godinama prodaje na uglovima ulica, uličicama i iz prtljažnika automobila, ta se nedozvoljena roba sada prodaje potrošačima u njihovim kućama putem sve većih platformi za e-trgovinu i mrežnih tržišta trećih strana koje na taj način krivotvorine donose na legalno tržište“, navodi se u izvještaju.

Podijeli:

 

 

Vezane objave