Nedavno predloženo zakonodavstvo moglo bi pomoći Sjedinjenim Američkim Državama da zadrže svoje vodstvo u umjetnoj inteligenciji (artificial intelligence AI). Početkom ožujka Eddie Bernice Johnson (D-TX) i Frank Lucas (R-OK), predsjedavajući i član američkog Odbora za znanost, svemir i tehnologiju, zajedno su predložili Nacionalni Zakon o umjetnoj inteligenciji (The National Artificial Intelligence Initiative Act) kojim bi se osiguralo skoro 6,5 milijardi američkih dolara u narednih pet godina za povećanje financiranja istraživanja i razvoja AI, obrazovanja i razvoja standarda. Do sada je taj nacrt najambiciozniji pokušaj Kongresa da unaprijedi razvoj AI u Sjedinjenim Državama.

Unatoč naporima Bijele kuće, vodstvo Sjedinjenih Država u AI postaje upitno jer je Kina  naglo povećala svoje investiranje u razvoj umjetne inteligencije.

Osim dosadašnjeg nedostatka financiranja istraživanja, jedan od problema Sjedinjenih Država je i što se uvelike oslanjaju na uvoz AI talenta umjesto investiranja u obrazovanje. Većina studenata diplomskih programa povezanih sa AI na američkim sveučilištima su međunarodni studenti, a broj američkih postdiplomskih studija na programima vezanim za AI nije se povećao od 1990.

Prema novom prijedlogu zakona SAD će osigurati značajno financiranje istraživanja i obrazovanja o AI. Na primjer, američko Ministarstvo energetike izdvojiti će 1,2 milijarde dolara između 2021.-2025. godine za provođenje programa istraživanja i razvoja AI-ja. Usto, Nacionalnoj zakladi za znanost (National Science Foundation NSF) tijekom sljedećih pet godina za financiranje istraživanja i obrazovnih aktivnosti AI-ja izdvojiti će 4,8 milijardi dolara. Povećana sredstva pomoći će NSF-u da financira sve projekte za koje smatra da su visoko konkurentni, a što su se u prošlosti borili .

Prijedlog zakona zahtijeva od NSF-a da stvori i koordinira mrežu istraživačkih instituta koji se usredotočuju na određeni ekonomski sektor, socijalni sektor ili sveobuhvatni izazov za AI. Taj bi se zahtjev mogao proširiti na trenutni program Nacionalnih istraživačkih institucija za umjetnu inteligenciju (National Artificial Intelligence Research Institutes NAIRI) NSF-a i pomoći u osiguravanju širokog napretka istraživanja u području AI-ja.

Nacrt zakona NSF-u osigurava stipendije za obrazovne programe, uključujući stipendije za  pripravništvo i razvoj nastavnog plana i programa za dodiplomske studije i K-12 za dodiplomske studije i zajednice. Ono što je također važno, visokoškolske ustanove mogu koristiti stipendije za plaćanje školarine i naknada studentima koji diplomiraju na AI. Ti bi napori trebali povećati ponudu AI talenta u Sjedinjenim Državama. Povećanje broja postdoktorskih istraživača na AI sveučilištima također bi moglo povećati ponudu predavača s AI.

Nacrt zakona daje Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju 391 milijun dolara između 2021. – 2025. godine za nekoliko mjera, uključujući stvaranje referentnih vrijednosti za AI sustave, okvir za procjenu pouzdanosti AI sustava i najbolju praksu razmjene podataka. Ti programi pružili bi programerima AI korisne smjernice za dizajn AI sustava, omogućili bi usporedbu AI sustava i informirali buduće zakonodavstvo i regulatorne radnje. Štoviše, standardizacija i stvaranje skupova podataka potaknut će inovacije – znanstvenici i tvrtke često navode pitanja vezana uz kvalitetu podataka kao značajnu prepreku uspješnim AI projektima.

Nacrtom zakona bi se uspostavio savjetodavni odbor koji bi se sastojao od članova akademske zajednice, industrije i nacionalnih laboratorija koji bi ocjenjivali inicijativu i konkurentnost SAD-a. Nacrt zakona će također zahtijevati da NSF financira studiju koja će se baviti utjecajem AI na radnu snagu i potrebe za radnom snagom.

Dodatno nacrtu novog zakona o AI Kongres bi trebao razmotriti uspostavljanje AI ekvivalenta programu CyberCorps: Scholarship for Service, koji studentima koji daju pristanak rada za vladu osigurava stipendije za obrazovanje u AI programima. Predviđeni su i poticajni programi za izradu AI edukacija u vladinom i privatnom sektoru kao i na sveučilištima.

 

Podijeli:

 

Vezane objave