Sjedinjene Američke Države bile bi zemlja s najviše žrtava kompromitiranih osobnih podataka tijekom 2021. godine. Ukupno je u SAD u prošloj godini prijavljeno 214,4 milijuna kompromitiranih baze podataka, navodi u svojoj studiji nizozemska tvrtka za pružanje VPN usluga Surfshark. U SAD se 2021. godine dogodio rast prijava kompromitacije baza podataka od 22%. Globalno, broj žrtava kompromitacije osobnih podataka zabilježen od siječnja do studenog 2021. godine iznosi 952,8 milijuna, odnosno svaka peta osoba, što je porast od 3,1% u odnosu na prethodnu godinu. Iza SAD koje su oborile godišnji rekord po broju kompromitiranih osobnih podataka, Iran je na drugom mjestu sa 156,09 milijuna pogođenih korisnika Interneta. Indija, koja ima 86,63 milijuna kompromitiranih osobnih podataka, je na trećem mjestu.

U Francuskoj je povredu podataka doživjelo 24,63 milijuna korisnika u 2021. godini čime je na petom mjestu globalne ljestvice kompromitiranih osobnih podataka iza Rusije s 26,98 milijuna. Zajedno, tih pet zemalja čine više od polovice kompromitiranih osobnih podataka u svijetu, odnosno 506,6 milijuna kompromitiranih osobnih podataka u odnosu na 446,1 milijuna kompromitacija osobnih podataka u drugim dijelovima svijeta.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sve skuplja kompromitacija

Prema posljednjem izvješću IBM Security, cijena po incidentu kompromitacije baza podataka u prosjeku je iznosila 4,24 milijuna američkih dolara, što je najveći trošak u zadnjih 17 godina. Podaci su prikupljeni od tvrtki s više od 500 organizacija koje su sudjelovale u istraživanju IBM Security. IBM-ova studija sugerira da su sigurnosni incidenti postali skuplji i teže obuzdani zbog drastičnih operativnih promjena tijekom pandemije. Troškovi su povećani za 10% u odnosu na prethodnu godinu. Na rast kompromitacije podataka najviše je utjecao rad od doma u pandemiji te rast korištenja usluga računalnog oblaka (cloud computing).

Brzi prelazak na rad od doma tijekom pandemije rezultirao većim troškovima incidenata povrede podataka. Incidenti koštaju u prosjeku više od milijun dolara u pandemiji, procjek troška po incidentu je 4,96 milijuna dolara naspram 3,89 milijuna dolara prije pandemije.

Sektori koji su se suočili s najvećim povećanjem troškova povrede podataka tijekom pandemije (zdravstvo, maloprodaja, ugostiteljstvo, ugostiteljstvo, masovna distribucija…), te djelatnosti inače iz godine u godinu doživljavaju značajno povećanje troškova povrede podataka. Troškovi povrede  zdravstvenih podataka 2021. godine zabilježilo je najveći porast s prosjekom od 9,23 milijuna dolara po incidentu, što je  povećanje od 2 milijuna dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Usvajanje rješenja zaštite s primjenom tehnologije umjetne inteligencije (artificial intelligence AI) , sigurnosne analitika, i šifriranje su prve obrambene metode ublažavanja troškova povrede podataka. Te metode su tvrtkama, kako se procjenjuje, uštedjeli između 1,25 milijuna dolara i 1,49 milijuna dolara. Osim toga, organizacije koje su implementirale pristup hibridnom oblaku imale su niže troškove povrede podataka (3,61 milijun dolara) u usporedbi s onima koje su imale pristup javnom oblaku (4,80 milijuna dolara) ili privatnim oblakom (4,55 milijuna dolara).

Podijeli:

 

 

Vezane objave