Norvešku vladu iznenadilo je kada su njihovi vojni dužnosnici otkrili da jedan njihov borbeni zrakoplovi F-35A Lightning II Block 3F šalje povjerljive podatke američkom proizvođaču Lockheed Martinu, objavio je Fighterjetworld.

Naime, američka vojna tvrtka prima kroz softver i ugrađenu opremu detaljnu telemetriju o svim aktivnostima zrakoplova koje su prodali Norveškoj u svom centru u Fort Worth u Texasu. Po tim podacima američki proizvođač prati podatke o letovima tih zrakoplova, procjenjuje navike norveških pilota… Nakon otkrića takvih radnji u norveškoj su vladi odlučili zaštititi takve podatke, ali kako je objasnio savjetnik norveškog Ministarstva obrane Lars Gjemble iz Lockheed Martina odugovlače s isporukom zaštite koja bi onemogućila slanje podataka u SAD. Zbog odugovlačenja u Norveškoj su odlučili razviti vlastiti projekt zaštite podataka iz svojih F-35-ica.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Norveška je prva zemlja kojoj su SAD odobrile nabavku F-35. Kako je objašnjeno iz norveškog Ministarstva obrane softver u nabavljenim američkim borbenim zrakoplovima najnovije generacije sadrži algoritme umjetne inteligencije nazvan ALIS koji  evidentira podatke o svim elementima zrakoplova. Norvežani su usto i sklopili partnerstvo s Italijom o rješenju istog problema kako bi zajednički pronašli rješenje za onemogućavanje slanja povjerljivih podataka Lockheed Martinu kao što je to ranije urađeno u slučaju zrakoplova F-16.

Podijeli:

 

 

Vezane objave