State Department je u ponedjeljak 2. prosinca najavio povećanje poreznih pristojbi za proizvode iz Francuske (šampanjac, vina, tektil, sireve…) na 100 postoje zbog nastavka primjene poreza velikim tehnološkim kompanijama iz SAD (Google, Facebook, Apple Inc, Amazon, Alphabet Inc, Apple Inc, Amazon .com Inc.). Francuski izvoz u SAD na godišnjoj je razini oko 2,4 milijarde američkih dolara.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (US Trade Representative USTR) priopćio je kako je istragom njihovog tima Section 301 utvrđeno da je francuski porez američkim tehnološkim kompanijama “u neskladu s prevladavajućim načelima međunarodne porezne politike i izarzito je usmjeren na američke kompanije”.

Šef USTR-a Robert Lighthizer najavio je slićne mjere zbog poreza aneričkim tehnološkim kompanijama i protiv Austrije, Italije i Turske.

„USTR je usmjeren na suzbijanje rastućeg protekcionizma zemalja članica EU-a, koji nepravedno cilja američke kompanije“, ustvrdio je Lighthizer, no nije spomenuo Kanadu i Veliku Britaniju koje su također uvele poreze tehnološkim tvrtkama poput Francuske i drugih europskih zemalja.

Američka trgovinska agencija otvorila je javnu raspravu o predloženom povećanju poerza na francuske proizvode do 14. siječnja 2020. godine. Javnost se treba i o mogućim ograničenjima uvoza francuskih proizvoda. USTR nije naveo mogući datum uvođenja dodatnog poreza na francusku robu.

Uvođenje stopostotnog poreza usmjeren je i na francuske proizvode koji su bili izuzeti od ranije ove godine uvedenog poreza od 25 posto. U listopadu kada je uveden taj porez oko njega su se složili i predstavnik Republikanaca i Demokrata u Odboru za financije američkog Senata Charles Grassley i Ron Wyden. Iz Pariza su ustvrdili kako njihov porez od 3 posto tehnološkim tvrtkama nije usmjeren na američke tvrtke, kako optužuju iz Washingtona, nego na sve velike tehnološke tvrtke te su dodali kako neće odustati od tog poreza.

Francuski porez od 3 posto primjenjuje se na prihod od digitalnih usluga koje zarađuju tvrtke s više od 25 milijuna eura prihoda u Francuskoj ili 750 milijuna ukupnog prihoda.

Podijeli:

 

Vezane objave