Europska komisija u četvrtak 24. rujna donijela je prijedlog odluke kojom regulira kako banke i druge financijske institucije koriste cloud usluge, objavio je Politico. Zbog malog izbora cloud usluga koje uglavnom pripada maloj skupini pružatelja usluga Amazon Web Services, Google Cloud, IBM Cloud i Microsoft Azure a cilj je stvoriti nadzorni sustav osmišljen za očuvanje stabilnosti financijskog sustava Europske unije te praćenje operativnih rizika financijske infrastrukture koja se oslanja na vanjske usluge.

Takva regulativa trebala bi biti prijelaznog karaktera do uspostave europskog cloud sustava Gaia-X.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Dvije trećine banaka u EU premjestile su barem neke podatke o svojim klijentima i druge informacije u usluge u cloudu , izvijestila je Europska bankarska … EBA. Distribucijom podataka putem Interneta, tvrtke mogu povećati svoju učinkovitost i računalnu snagu dok traže internetske mogućnosti – sve u skladu sa strategijom Europske komisije za poticanje digitalnih financija.

Uspostava europskog clouda kroz Gaia-X veće je kritizirana iz Washingtona prije svega zbog, kako se navodi, zbog institucionalne financijske potpore takvom projektu što nije sukladno pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Takav projekt će zasigurno nakon problematike reguliranja poslovanja velikih internetskih platformi iz SAD kroz regulativu Europske unije dodatno pogoršati odnose Washingtona i Bruxellesa.

Inače, jačanje europske kontrole pohrane financijskih podataka u cloudu dio je paketa mjera EU institucija za unaprjeđenje digitalizacije financijskog sektora kao i nastojanja reguliranja digitalnog tržišta kroz Zakon o digitalnim uslugama (Digital Service Act) koji se očekuje do kraja ove godine. Dio tog paketa mjera je i reguliranje plaćanja te tržišta kapitala u što spada i reguliranje kriptovaluta.

Članice EU Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska pozvale su na stroge mjere kako bi se spriječila bilo koja virtualna valuta koja osporava suverenitet eura.

Podijeli:

 

 

Vezane objave