Washington je službeno zatražio od Nizozemske da ASML Holding NV potpuno prestane isporučivati Kini litografsku tehnologiju za proizvodnju poluvodiča, tehnologiju koju je najteže zamijeniti u procesu proizvodnje poluvodiča. Dodatna zabrana bi se odnosila na ASML-ove sustave za duboku ultraljubičastu litografiju (DUV) koji se koriste za proizvodnju manje naprednih čipova potrebnih za automobile, telefone, računala, pa čak i robote. ASML od ranije nije u mogućnosti isporučiti svoje najnaprednije sustave ekstremne ultraljubičaste ili EUV litografije, koji koštaju oko 160 milijuna eura (164 milijuna dolara) po sustavu, u Kinu jer ne može dobiti dozvolu za izvoz od nizozemske vlade.

Prema informacijama Bloomberga, zamjenik američkog ministra trgovine Don Graves je dodatna ograničenja za izvoz u Kinu prenio nizozemskim dužnosnicima za vrijeme posjeta  Nizozemskoj i Belgiji krajem svibnja i početkom lipnja ove godine. Tijekom tog posjeta Graves je posjetio i sjedište ASML-a u Veldhovenu i susreo se s glavnim izvršnim direktorom kompanije Peterom Wenninkom.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Američki dužnosnici su također zatražili od Japana da njihov Nikon koji također proizvodi litografske strojeve prestane isporučivati tehnologiju kineskim proizvođačima poluvodiča. Imerzijska litografija poznata je i kao uranjanje argon fluorida ili jednostavno ArFi. Prema Founder Securities sa sjedištem u Kini, ASML je prodao 81 ArFi sustav u 2021. godini, u usporedbi s četiri od Nikona, što nizozemskoj tvrtki daje 95% tržišnog udjela.

ASML je vodeći svjetski proizvođač litografskih sustava, strojeva koji izvode ključni korak u procesu stvaranja poluvodiča. ASML-ova dominacija na tržištu te vrste opreme znači da bi daljnje zatvaranje Kine u pristupu njezinim proizvodima potkopalo ambicije te zemlje da postane samodostatnija u proizvodnji ključnih elektroničkih komponenti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave