Još 2020. godine Ministarstvo trgovine SAD-a (US Department of Commerce DOC) ograničilo pristup najvećem kineskom proizvođaču poluvodiča Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) tvorničkoj opremi koja se koristi za izradu poluvodiča od 10 nm ali ne i za poluvodiče od 14 nm ili starijih tehnologija, odnosno stavilo je tu tvrtku na crnu listu (Entity list) zajedno sa 60 drugih tvrtki iz Kine navodeći kao razlog uvjerenje da ti subjekti imaju veze s Kineskom narodnooslobodilačkom vojskom.

Prema službenim informacijama slijedi daljnje ograničavanje pristupa tehnologiji proizvodnje poluvodiča i sirovina kineskom SMIC-u. Naime, nedavno je Washington službeno zatražio od Nizozemske da ASML Holding NV potpuno prestane isporučivati Kini litografsku tehnologiju za proizvodnju poluvodiča, tehnologiju koju je najteže zamijeniti u procesu proizvodnje poluvodiča. Dodatna zabrana bi se odnosila na ASML-ove sustave za duboku ultraljubičastu litografiju (deep ultraviolet lithography DUV) koji se koriste za proizvodnju manje naprednih čipova potrebnih za automobile, telefone, računala, pa čak i robote. ASML od ranije nije u mogućnosti isporučiti svoje najnaprednije sustave ekstremne ultraljubičaste ili EUV (extreme ultraviolet litography) litografije. To potvrđuje da, kako je objavio Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore u DOC-u, da u Washingtonu žele Kinu onemogućiti i u proizvodnji poluvodiča od 14 nm.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Jedina tvrtka u Kini koja proizvodi poluvodiče od 14 nm je SMIC. Tehnologiju su usvojili krajem 2019. godine ali potpuno zavise od uvoza sirovina i strojeva iz SAD, Europe i Japana. Američke tvrtke još mogu SMIC-u prodati opremu za izradu 14 nm poluvodiča bez izvoznih dozvola od DOC-a i drugih agencija. Ako američka vlada odluči ograničiti pristup SMIC-u naprednim alatima za izradu poluvodiča, tvrtke poput Applied Materials i Lam Research morat će podnijeti zahtjev za izvoznu dozvolu svaki put kada posluju sa SMIC-om.

Neimenovani dužnosnik DOC-a, kako navodi Reuters, nije potvrdio da Ministarstvo donijelo odluku o ograničenjima izvoza SMIC-a vezanim uz tehnologiju proizvodnje poluvodiča od 14 nm u Kinu, ali je potvrdio da odluka razmatra.

Budući da SMIC nije mogao pristupiti alatima za ekstremnu ultraljubičastu litografiju (EUV) zbog Wassenaarskog sporazuma (sporazum o kontroli izvoza konvencionalnog oružja i robe i tehnologije dvojne namjene), kineska tvrtka je započela razvoj svojih 12 nm, N+1 i N+2 procesnih tehnologija koje su se oslanjale isključivo na duboku ultraljubičastu (DUV) litografiju. Tako proizvedeni poluvodiči mogu se koristiti samo za ograničenu namjenu jer nemaju veliku gustoću tranzistora. U međuvremenu je SMIC zbog sankcija SAD morao odgoditi svoje planove za usvajanje tehnologije poluvodiča od 10 nm i novijim premda je u taj posao već uložio milijarde dolara,

Kad je SMIC-u krajem 2020. godine od Washingtona zabranjeno prodavati napredne alate za izradu poluvodiča od 10 nm i novijim najveći kineski proizvođač poluvodiča je objavio kako će se usredotočiti na razvoj naprednih tehnologija za izradu sofisticiranih poluvodiča na 14 nm. (fotografije ASML)

Podijeli:

 

 

Vezane objave