Ruski predsjednik Vladimir Putin za vrijeme posjeta najvećoj ruskoj internetskoj tvrtci Yandex

Ruski internetski pretraživač i glavni agregator vijesti u toj zemlji Yandex najavio je da će Fondu za javne interese (UIF) pod kontrolom Kremlja prepustiti stratešku kontrolu poput ključnih poslovnih odluka, odlučivanje o mogućim akvizicijama… Kremlj će u Upravu Yandexa imati direktno dva svoja člana.

Novu Upravu Yandexa činiti će i predstavnik ruske sveučilišne zajednice, predstavnik nevladinog sektora. Najveći udio u ruskom internetskom gigantu ima državna banka Sberbank.

UIF će imati kontrolu osobnih podataka koje prikuplja Yandex kao i svih operativnih, strateških i financijskih aktivnosti. U Upravi će ostati osnovač Yandexa i izvršni direktor Arkadij Volozh.

U informaciji zaposlenicima preko e-maila Volozh uvjerava da će tvrtka zadržati kontrolu nad svojim svakodnevnim aktivnostima, ali je naveo da mora uzeti u obzir društveni značaj svojih proizvoda – od navigacije i podataka o prometu do isporuke hrane i automobila…

Promjene u Yandexu uslijedile su nakon što je zastupnik ruske Dume Anton Gorelkin predložio ograničavanje stranog vlasništva vodećih internetskih kompanija kako bi se povećala kontrola Kremlja nad Internetom. Nacrt zakona, koji je krajem srpnja upućen državnoj Dumi, donjem domu parlamenta Rusije, predlaže ograničavanje stranog vlasništva u internetskim firmama na 20 posto ako ih posebno povjerenstvo smatra “značajnim izvorom informacija”.

Ruski prekidač za Internet

Odluka o uspostavljanju državne kontrole u Yandaxu sastavni je dio prijedloga zakona koji je u rujnu objavilo Ministarstvo za digitalni razvoj, telekomunikacije i masovne medije Ruske Federacije. Tim prijedlogom zakona predviđeno je i stvaranje zasebne internetske ruske enciklopedije. Ideju je podržao i ruski predsjednik Vladimir Putim rekavši kako će stvaranje ruske enciklopedije s pouzdanim informacijama zamijeniti Wikipediju. Za rusku digitalnu enciklopediju namijenjeno je iz proračuna za 2020.-2021. izdvojiti 24 milijuna eura.

Nedavno je u Rusiji usvojen Zakon o suverenom internetu koji omogućuje vlastima da isključe korisnike interneta u Rusiji od globalne mreže uz obrazloženje zaštite kibernetičke sigurnosti.

Rusija želi sve točke usmjerivača (router points) kontroliraju promet podacima koji ulaze ili izlaze iz zemlje postaviti unutar granica Rusije i pod svoju kontrolu tako da u svakom trenutku može prekinuti vezu prema vanjskom prometu u slučaju cyber napada ili ako odluči cenzurirati informacije koje dolaze izvan Rusije. Takvu kontrolu Interneta ima Kina. Naime, vladine institucije u toj zemlji imaju sofisticiranu kontrolu usmjerivača, koriste filtre, blokiraju ključne riječi i određene internetske stranice, te preusmjeravaju internetski promet kako se računala ne bi mogla spojiti na stranice za koje kineska vlada ne želi da njezini građani vide. Moguće je zaobići takve router points korištenjem vitrualnih privatnih mreža (Virtual Private Network VPN) koje maskiraju lokaciju računala pa filtri ne djeluju no u Kini se učestalo provode akcije protiv VPN-a, a za pružanje ili korištenje te usluge može se i u zatvor.

Vrijednost nabave opreme za takav projekt u Rusiji procjenjuje se od 283 do 425 milijuna eura.

Podijeli:

 

Vezane objave