Osoba koja za sebe tvrdi da je haker iz Rusije u ponedjeljak 15. poslala medijima u Bugarskoj ponudu za ukradenih baza podataka bugarske porezne uprave Nacionalne agencije za prihode NRA, objavio je Reuters. Prema tvrdnjama hakera on je krajem lipnja preuzeo više od 110 baza podataka, uključujući i strogo povjerljive podatke.

Ministar financija Bugarske Vladislav Goranov pak priznao je kako je pogođeno 3 posto podataka porezne uprave, odnosno milijuni podataka u zemlji od 7 milijuna stanovnika. Ustvrdio je i kako podaci nisu bili kvalificirani te da krađa ne može ugroziti financijsku stabilnost zemlje. Ministar se usto i ispričao građanima Bugarske zbog ugrožavanja osobne evidencije stanovnika zemlje te dodao kako bi svatko tko bi želio ili pokušao zlopotrebiti povjerljive podatke bio pod udarom bugarskog zakona.

Kako prenosi Reuters, kibernetičke stručnjak, docent na Bugarskoj akademiji znanosti Vesselin Bontchev rekao je kako je napad bio ogroman, odnosno da su ukradeno osobni podaci skoro svih odraslih osoba u Bugarskoj, te da je, koliko je njemu poznato, to bila prva masovna krađa digitalnih podataka u Bugarskoj. Jedam medij u Bugarskoj je objavio kako je samo u jednoj datoteci u e-mail poruci iz Rusije bilo više od 1,1 milijuna osobnih identifikacijskih brojeva s podacima o prihodima, socijalnoj sigurnosti i zdravstvu.

Ponuda za kupnju podataka bugarskim medijima stigla je s ruske e-mail adrese, a u njoj se navodi da su kompromitirani podaci više od 5 milijuna Bugara ali i stranaca i stranih tvrtki čije je podatke imala NRA. Kompromitirani podaci navodno ukazuju i na koruptivno djelovanje pojedinaca u Bugarskoj. Pretpostavlja se kako je za hakerski napad korištena mogućnost porezne prijave iz inozemstva.

Podijeli: