Očekuje se da će se globalno tržište rubnih podatkovnih centara (edge data center) s 4 milijarde američkih dolara koliko je iznosio u 2017. godini gotovo utrostručiti na 13,5 milijardi dolara 2024. godine, navodi analitička tvrtka PwC. Tek slijedi razvoj rubnih podatkovnih centara s uspostavljanjem značajnije 5G infrastrukture. Rubni podatkovni centri donose promjenu u podatkovnu infrastrukturu izgradnjom manjih, lokalno smještenih podatkovnih centara koji će smanjiti kašnjenje odaziva mreže jer pohranjuju i izračunavaju podatke blizu krajnjih korisnika.

Takva infrastruktura složena promjena (premještanje podatkovnih centara i povezanih usluga) na rub bit će različiti za svaku organizaciju, ovisno o uvjetima, okruženju i poslovnim prilikama na njezinom tržištu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Procjena je kako bi u rubni podatkovni centri smanjili potrebu za prometom podataka do klasičnih podatkovnih centara za 64 zetabajta.

Vrste rubnih podatkovnih centara

Tehnički rubni podatkovni centri omogućiti će korištenje 5G uređaja visoke gustoće, proliferaciju interneta stvari, usvajanje softverski definiranog umrežavanja i virtualizaciju mrežnih funkcija, bolji video streaming, AR/VR tehnologije…

Najčešća primjena rubnih podatkovnih centara, makar u prvom dijelu primjene, doći će od poljoprivrede, bankarstva (niska latencija je važna za trgovce i upravljanje imovinom), vojske, zdravstvenih institucija te razvoja industrije 4.0., usluga dostave i praćenja dostave i prijevoza roba, rudarstva…

Prema podacima STL Partnersa 2021. godine u svijetu je bilo samo 86 mrežnih rubnih podatkovnih centara, a njihov godišnji rast bi trebao biti preko 100% u slijedeće četiri godine. Do sada je većina rubnih podatkovnih centara izgrađena u Sjevernoj Americi, a nagli rast očekuje se u Aziji koja bi za četiri godine trebala činiti 53 posto ukupnog globalnog kapaciteta rubnih podatkovnih centara.

pokretači razvoj rubnih podatkovnih centara

Podijeli:

 

 

Vezane objave