Timovi iz OŠ Josipovac, Robotičkog kluba Osijek, OŠ Stenjevec i OŠ Josipa Antuna Ćolnića su najbolji na naprednom robotičkom natjecanju MakeX 2018. To je jedno od najvećih robotičkih natjecanja u Hrvatskoj u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) na koje su pozvani najbolji iz Croatian Makers lige u kojoj sudjeluje 11.000 djece i 550 uključenih škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova.

Pobjednicima su uručenepozivnice za svjetsko MakeX natjecanje koje će se održati u prosincu u Shenzenu, u Kini.

Tema natjecanja je bila Plavi planet. Timovi su imali zadatak smanjiti zagađenost planete i održati je čistom rješavajući zadatke poput sortiranja smeća, čišćenja zagađenja u vodama, rastavljanja starih termalnih energetskih stanica i monitoriranja kvalitete zraka koristeći mBot robote na kojima se temelji Croatian Makers liga.

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) po prvi puta u Hrvatskoj organizira ovakvo natjecanje na kojem sudjeluju najbolji iz Croatian Makers lige. IRIM je za ovo natjecanje, kao i u svojim drugim projektima, svim sudionicima donirao opremu za sudjelovanje, čime je svima osigurao jednake prilike i mogućnost za rad.

Na ovom su natjecanju svaku školu i ustanovu predstavljala dva natjecatelja u timu. Oni su zajednički, s još jednim nasumično dodijeljenim timom, trebali programirati robote da uspješno izvrše što više kompleksnih zadataka za što dobivaju bodove (roboti samostalno trebaju pratiti stazu, izbjegavati i micati prepreke, prepoznavati boje, davati zvučne signale, itd.). Timovi su se natjecali u jednoj od dvije dobne skupine: mlađoj (za dob natjecatelja od 1. do 5. razreda OŠ) i starijoj (dob natjecatelja od 6. do 8. razreda OŠ).

Podijeli:

 

Vezane objave