U 2017. godini institucionalni ulagači i tvrtke uložili su 147 milijardi eura u nooosnovana poduzeća, što je gotovo tri puta više nego u 2012. godini. I Bosch povećava ulaganje u vanjska novoosnovana poduzeća te je tvrtki Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) omogućio 200 milijuna eura za četvrti fond.

„Oblikovanje budućnosti također podrazumijeva prepoznavanje dobrih ideja već u samome početku te put do njihova proboja. Kao vodeća tvrtka za internet stvari, želimo uložiti u određene tehnologije s obzirom na njihovu važnost u budućnosti, na primjer u umjetnu inteligenciju”, objašnjava glavni izvršni direktor tvrtke Robert Bosch GmbH Volkmar Denner. RBVC ima udio u tri najperspektivnija novoosnovana poduzeća za umjetnu inteligenciju u cijelome svijetu: DeepMap, Graphcore i Syntiant. „Ulažemo u novoosnovana poduzeća, ali i surađujemo s njima na projektima otvorenih inovacija. To je jedan od načina na koje povećavamo svoju inovativnu snagu”, dodao je Denner.

Otvorene inovacije koncept su koji povezuje kupce, istraživače, dobavljače i partnere te ih uključuje u inovativne aktivnosti tvrtke. RBVC, jedan od najvećih korporativnih ulagača u Europi, specijaliziran je za novoosnovana poduzeća koja se bave inovativnim tehnologijama. Portfelj tvrtke uključuje više od 35 poduzeća koja se aktivno bave autonomnom vožnjom, umjetnom inteligencijom, internetom stvari te čak i tehnologijama zajedničkog vođenja glavne knjige kao što je lanac blokova (blockchain).

Otvorena inovacija: iskorištavanje tehnoloških trendova u samome početku

Svake godine stručnjaci tvrtke RBVC proučavaju više od 2000 novoosnovanih poduzeća, no samo stotinjak njih uđe u uži izbor. „Svake godine ulažemo u šest do deset pažljivo izabranih poduzeća. Osim kapitala, nudimo znanje i iskustvo te operativnu podršku. Novoosnovana poduzeća povezujemo i s Boschevim poslovnim jedinicama”, rekao je generalni direktor tvrtke RBVC Philipp Rose. Takva udruživanja koriste novim poduzećima, kao i samoj tvrtki Bosch. Novoosnovanim poduzećima nudi se mogućnost da postanu Boschevi dobavljači, tehnološki partneri ili čak kupci. Boschu je zauzvrat omogućen rani pristup najnovijim tehnologijama koje može upotrijebiti u vlastitim inovacijama.

„Otvorene inovacije koriste i novoosnovanim poduzećima i tvrtki Bosch”, izjavio je Rose dodavši da „osim toga, omogućava nam da stručno znanje novoosnovanog poduzeća ostane u samom poduzeću.”

Bosch surađuje s više od stotinu poduzeća na projektima otvorenih inovacija.

Portfelj: jednorozi i uspješna prodaja udjela

Uz vlastite lokacije i osobe za kontakt, RBVC je stalna pojava na najvažnijim tehnološkim žarišnim točkama diljem svijeta.

„Ulažemo diljem svijeta, no aktivni smo na lokalnoj razini”, rekao je generalni direktor i izvršni potpredsjednik odjela za tehnologije u tvrtki RBVC Ingo Ramesohl dodavši: „radimo izravno na terenu i poznajemo ta tržišta. Osim toga, novoosnovanim poduzećima dostupna je naša globalna mreža jer ulažemo samo u poduzeća koja su važna za Boschevo poslovanje.”

Portfelj tvrtke RBVC obuhvaća uspješna poduzeća koja rade u područjima kao što su strojno učenje, razvoj poluvodiča i internet stvari. Jedan je primjer Graphcore, britansko poduzeća koje proizvodi procesore i komponente za umjetnu inteligenciju osmišljene za ubrzavanje strojnog učenja. U 2018. završen je najveći krug ulaganja rizičnim kapitalom u Europi – primilo ga je ovo poduzeće te se njegova vrijednost procjenjuje na 1,7 milijardi dolara.

„Podupiremo Graphcore od prvog kruga ulaganja, ne samo financijski već im omogućujemo i pristup našim mrežama i stručnjacima”, rekao je Ramesohl. Još jedan primatelj rane faze ulaganje tvrtke RBVC bio je Sensoro, danas vodeći dobavljač urbanih rješenja za internet stvari u Kini. Treći je primjer poduzeće DeepMap iz SAD-a, proizvođač visokokvalitetnih karata za autonomna vozila.

Poput svih drugih institucionalnih upravitelja rizičnim kapitalom, krajnji je cilj tvrtke RBVC prodati svoj udio novoosnovanim poduzećima uz dobit. Na primjer, Intel je kupio Movidius, proizvođača mikroprocesora za računalni vid, a stručnjaci u području kibernetičke sigurnosti SecurityMatters sada su dio tvrtke ForeScout Technologies koja radi u području mrežne sigurnosti.

Podijeli:

 

Vezane objave