Jedan od pobjednika na ESA natjecanju provedenog u suradnji s Europskom komisijom za korištenje visokokvalitetnih satelitskih podataka Kopernika za rješenja u borbi protiv pandemije korona virusa i njenih negativnih utjecaja na društvo je rješenje pod nazivom Otkrivanje kamiona pomoću podataka satelitskog sustava Kopernik Sential-2  (Truck detection using data from Copernicus Sentinel-2) razvio je Henrik Fisser (Sveučilište Julius-Maximilians, Würzburg, Njemačka).

Otkrivanje kamiona na europskim cestama uz pomoć podataka Copernicus Sentinel-2

Natječaj je raspisan u travnju ove godine kao poziv za dostavu prijedloga projekata. Tim rješenjem je potvrđeno da se promet kamiona u EU od početka korona krize smanjio u prosjeku za 11% (15% na autocestama i 7% na ostalim cestama) u usporedbi sa srednjim brojem kamiona za godine 2017–2019. Na francuskom i belgijskom dijelu autoceste E-40 smanjenje kamionskog prometa je čak 42%. Da bi došao do podataka Henrik Fisser je obradio i analizirao ogromne količine podataka Kopernika Sentinel-2 na platformi Euro Data Cube, pokrivajući cijelu EU od 2017. do 2020. u rezoluciji od 10 metara po pikselu.

satelitsko praćenje kamiona na cestama četiri europske zemlje: Rumunjska, Poljska, Italija i Španjolska

“Hendrikovo rješenje vrlo je elegantno i inovativno, jer kamioni obično nisu vidljivi na slikama Sentinela-2”, rekao je inženjer podataka u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) Patrick Griffiths.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U svom inovativnom prijedlogu Henrik Fisser je razvio metodu detekcije na cestama koristeći uzorke refleksije kod vozila koja se dugo kreću, poput kamiona. Iako su pojedinačni kamioni premali da bi se prikazali kao predmeti na slikama, njihovo kretanje ostavlja za sobom kontrolnu ‘duginu reflektirajuću stazu’ koja označava njihovu prisutnost. To omogućuje mapiranje vozila. Provjera te metode vršila se fizičkim brojanjem kamiona na autocestama u Njemačkoj.

Podatkovna znanstvenica ESA Anca Anghelea ustvrdio je da se ista metoda može koristiti i za prometovanje brodova i zrakoplova u pomorskim i zračnim lukama kako bi se upotpunila statistika za logistiku. (foto ESA)

Pokazatelj prometa kamiona sada je dostupan na nadzornoj ploči Rapid Action on COVID-19 with Earth Observation.

Podijeli:

 

 

Vezane objave