Uslijed brzog razvoja robotike europski parlamentarci smatraju da je što prije potrebno definirati normativne i etičke standarde u toj djelatnosti. Robotika je od 2010. do 2014. godine imala godišnji prosjek razvoja od 17%, a u 2014. godini od čak 29%.

O potrebi zakonskog definiranja robotike u europskom je parlamentu usvojena i posebna rezolucija kojom EU zastupnici od Europske komisije traže prijedloge pravila za etičke norme u području primjene robotike i umjetne inteligencije, prije svega u standardima sigurnosti. Rezolucija je u europskom parlamentu usvojena s 396 glasova za, 123 protiv i 85 suzdržanih. To bi, navodi se u rezoluciji, otvorilo mogućnost nesmetane primjene robotike u svim ljudskim djelatnostima i realiziralo njezin ekonomski potencijal.

Europska komisija nije obvezna uvažiti zahtjeve iz rezolucije ali je u tom slučaju obvezna obrazložiti zašto ih ne planira primjeniti.

Već su u nekoliko zemalja EU u pripremi regulatorni standardi za robotiku pa bi, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta, EU trebala postati globalni lider u postavljanju standarda u primjeni robotike i umjetne inteligencije.

Predlagači rezolucije o utvrđivanju normativnih pravila za robotiku i umjetnu inteligenciju u EU smatraju kako je nužno uvesti i posebno osiguranje kroz dopunski fond za žrtve nesreća koje prouzroče, na primjer, autonomna vozila.

Nagli razvoj robotike i njena primjena u industrijskim procesima utjecati če i na gubitke poslova za radnike te prouzročiti i migracije stanovnika EU navode predlagači rezolucije. Ističe se kako Europska komisija treba iznaći zadovoljavajuća rješenja za takve posljedice.

Usto, navodi se u rezoluciji, rast robotike i umjetne inteligencije otvara i niz drugih pitanja poput zaštite privatnosti te se traži propisi o poštivanju ljudskog integriteta koje bi bile obvezne za znanstvenike i dizajnera robotike.

Rezolucijom se Europskoj komisiji predlaže i formiranje posebne agencije za robotiku i umjetnu inteligenciju koja bi imala ovlasti u reguliranju, tehničkim normama i etičkim pravilima za robotiku i umjetnu inteligenciju.

Podijeli:

 

Vezane objave