U Bielu, u Švicarskoj, je održan 71. sastanak radne grupe SRD/MG (Short Range Devices/Maintenance Group). SRD/MG je zadužen za tehničko usklađivanje spektra za uporabu uređaja malog dometa-uređaja koji imaju sve značajniju ulogu u našem svakodnevnom životu (RFID, razne primjene u automobilima, automatiziranje kuća, pametna brojila i mreže, M2M i Internet stvari).

Radna grupa, na temelju istraživanja koja se provode, procjenjuje zahtjeve i mogućnosti za budućom uporabom radiofrekvencijskog spektra, raspravlja o rješenjima poboljšanja u regulaciji radi poticanja inovacija ili poboljšanja učinkovitosti u frekvencijskim pojasevima koje upotrebljavaju uređaji malog dometa.
Najvažnije teme sastanka odnosile su se na izradu prijedloga snažnijeg tehničkog usklađenja spektra 870 – 876 MHz i 915 – 921 MHz za uporabu uređaja malog dometa u Europi, razmatranje zahtjeva za sustav urbane željeznice, primjena u automobilima, medicinskih primjena itd.

Na sastanku će se uz raspravu istražuju mogućnosti usklađivanja u 870-876 i 915-921 MHz pojasevima, uporaba pojasa 1900-1920 MHz, sustavi povezani sa primjenama u promet i prijevozu, 5GHz RLAN uređaji u vozilima te se raspravlja o izmjenama dodataka preporuke ERC/REC 70-03 vezano za primjene medicinskih uređaja, induktivne primjene, primjene u prijevozu i prometu, primjene širokopojasnog prijenosa podataka, podatkovne mreže i nespecifične primjene.

Na sastanku se također raspravljalo o mogućnostima uvođenja i regulatornom okviru za širokopojasne primjene u 60 GHz pojasu, LPWAN mrežama u UHF pojasu, ultraširokopojasnim primjenama, bežičnom prijenosu energije, pametnim sustavima prijevoza i urbanoj željeznici kao i reviziji povezanih ECC odluka.
U radu radne grupe sudjeluje 48 sudionika uključujući predstavnike 22 administracije, predstavnici zainteresiranih industrija i njihovih udruženja, predstavnik ETSI-a, ECO-a i Europske komisije, objavio je HAKOM.

Podijeli:

Vezane objave