U kongresnom centru Sveučilišta u Rijeci, 27. veljače 2020. održano je prvo RDA događanje „Istraživački podaci – što s njima?“ u organizaciji hrvatskog nacionalnog RDA čvora (Srce) i Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Research Data Alliance (RDA) je globalna organizacija usmjerena na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podacima. Početkom ožujka 2020. godine RDA je imala više od 9.960 individualnih članova iz 144 zemalja.

Na događanju su sudjelovala 32  istraživača i knjižničara iz različitih institucija i sveučilišta. Skup je bio podijeljen u tri dijela na kojima su se knjižničari i istraživači mogli bolje upoznati s temama vezanim uz istraživačke podatke od kojih su obuhvaćeni FAIR principi, RDA rezultati (23 smjernice: podrška za upravljanje istraživačkim podacima i knjiga Engaging Researchers with Data Management: The Cookbook), certificiranje repozitorija (CoreTrustSeal), primjeri dobre prakse te licenciranje podataka.

Gostujući predavač skupa bila je Jadranka Stojanovski koja je sudionicima govorila o  upravljanju i dijeljenju istraživačkih podataka. U svojem izlaganju osvrnula se na brojne koristi koje istraživači, ustanove, financijeri i društvo u cjelini mogu imati od otvorenog dijeljenja istraživačkih podataka te koje je prepreke potrebno otkloniti da bi otvoreno dijeljenje u potpunosti zaživjelo.

Lovorka Barać Lauc iz Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) sa sudionicima je podijelila ekskluzivnu informaciju o uvođenju obaveznog DMP-a (Data Management Plan) kao dio projektne prijave od idućeg roka u studenom 2020. godine za IP (Istraživački projekti) i UIP (Uspostavni istraživački projekti).

Istaknula je kako će se obrazac za DMP sastojati od četiri odijela koja obuhvaćaju prikupljanje podataka i dokumentaciju, etiku, pravna i sigurnosna pitanja, pohranu i očuvanje podataka te dijeljenje i ponovnu uporabu podataka. Naglasila je kako je DMP „živi“ dokument koji će se neprestano mijenjati i nadopunjavati tijekom projekta, dok se završna verzija predaje po završetku projekta.

U posljednjem dijelu skupa održana je demonstracija unosa skupa podataka na testnom repozitoriju Dabra gdje su sudionici imali priliku vidjeti koje sve korake i informacije moraju unijeti u repozitorije svojih ustanova kako bi uspješno izvršili unos i objavili svoje istraživačke podatke.

Sljedeće RDA događanje održat će se 13. ožujka 2020. godine u Sveučilišnoj knjižnici Split. Program i prijave mogu se pronaći na stranici “Istraživački podaci – što s njima?”.

Podijeli:

 

Vezane objave