Globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja Vertiv objavio je kako će im Partnerstvo za čisti vodik osigurati 2,5 milijuna eura koja će im pomoći u financiranju projekta razvoja gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika (CO2) za napajanje podatkovnih centara. Zahvaljujući toj suradnji, predviđa se kako bi se koncentracija emisije CO2 iz operativnih aktivnosti Vertiva mogla smanjiti do 100%. Projekt EcoEdge PrimePower (E2P2) je nova proof-of-concept inicijativa čiji cilj su razvoj i demonstriranje gorivih ćelija s niskom emisijom CO2 uz pružanje ekonomičnih i otpornih rješenja za podatkovne centre i njihovo okruženje.

Konzorcija za projekt E2P2

Konzorcij od sedam tvrtki (Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS i Vertiv) istražit će inovativnu integraciju gorivih ćelija od krutog oksida s tehnologijom neprekinutog napajanja (UPS) i litij-ionskim baterijama kako bi se pružila otporna i čista primarna energija za razvoj podatkovnih centara i drugih kritičnih infrastruktura. Implementacija gorivih ćelija prirodnog plina s krutim oksidom (SOFC) kao primarne energije bit će ključna za korištenje zelenog vodika u primjeni gorivih ćelija, kako za rezervne tako i za glavne energetske sustave.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Projekt E2P2 posljednja je u nizu inicijativa koju je tvrtka Vertiv provela oko održivosti i šire regije zaštite okoliša, društva i upravljanja (ESG). Vertiv je također dio Saveza za održivu digitalnu infrastrukturu (SDIA) i Europskog udruženja za podatkovne centre (EUDCA) te doprinosi Paktu klimatski neutralnih podatkovnih centara sa svrhom ispunjavanja cilja Europske komisije o klimatski neutralnim podatkovnim centrima do 2030. godine. Projekt E2P2 dio je napora tvrtke s namjerom da podrži i ukaže na važnost razvoja čistih, održivih i obnovljivih energetskih rješenja koji će se primjenjivati u industriji podatkovnih centara.

Zelenija budućnost

Gorive ćelije prepoznate su kao čišće i tiše rješenje za napajanje koje može ublažiti potražnju za energijom na gradskim energetskim mrežama. Mogu se postaviti on-site na samoj lokaciji podatkovnih centara i raditi koristeći prirodni plin, bioplin, UNP ili zeleni vodik, kojeg je moguće transportirati i distribuirati preko već postojećih plinskih mreža.

Projekt E2P2 označava korak prema značajnom smanjenju emisije CO2, dok istovremeno ispunjava zahtjeve za vrlo otporno kritično napajanje podatkovnih centara. U središtu projekta je tržišno orijentiran pristup koji integrira inovacije i angažman dionika kako bi se maksimalno povećale mogućnosti prihvaćanja i preuzimanja stacionarnih gorivih ćelija kao pouzdanih, učinkovitih i decentraliziranih primarnih izvora energije i za druge industrijske primjene.

Konzorcij se nada da će razviti autoritativni otvoreni standard za primjenu gorivih ćelija kako bi započeli put prema komercijalizaciji gorivih ćelija kao izvora energije za podatkovne centre u Europi, demonstrirajući potencijalnu ulogu te industrije u postizanju ciljeva Europske unije za smanjenje emisije CO2.

Podijeli:

 

 

Vezane objave