Početkom prošle 2022. godine na tržište mobilnih jezgrenih mreža (Multi Channel Network, MCN) i rubnog računarstva s više pristupa (Multi-access Edge Computing, MEC) očekivao se od mobilnih telekom operatera (Mobile Network Operater, MNO) zamah samostalnih 5G mreža, veće pokretanje 5G mobilnih privatnih mreža i preseljavanje 5G radnih opterećenja u javni cloud.

telekomi s pokrenutim samostalnim 5G mrežama, izvor Dell’Oro Group

Kako je godina odmicala nijedan od tri trenda nije ispunio očekivanja, navodi analitička tvrtka Dell’Oro Group. Do kraja 2022. godine 39 MNO-ova koji su postavili 5G SA eMMB (5G Stand Alone enhanced Mobile Broadband) mreže. Samo 16 MNO-ova dodano je na popis prošle godine, u usporedbi s 15 u 2021. godini. Od više od 200 pokrenutih 5G nesamostalnih mreža (non stand alone, NSA) i preko 700 LTE mreža očekivalo se znatno više prijelaza na slijedeću generaciju mobilne mrežne tehnologije.

Kada je u pitanju premještanje 5G radnog opterećenja Kina daleko prednjači ispred ostatka svijeta. Procjena je kako je u Kini čak 90 posto globalnih premještanja radnog opterećenja 5G mreža. Premještanje radnog opterećenja 5G-a u privatni ili javno cloud je ključna prilika da MNO-ovi ostvare prihode od nove generacije telekomunikacijske mreže.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave