Na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj u 2017. operatori su nastavili s investicijama u razvoj infrastrukture, napredne tehnologije i inovativne usluge. Prošle godine je u tržište elektroničkih komunikacija uloženo oko 2,6 milijarde kuna što je 4 posto više nego u 2016. godini.

Prihodi od tradicionalnih govornih usluga i dalje su u padu. U pokretnoj mreži, zbog izostanka sezonskog efekta u odnosu na prethodno tromjesečje, četvrto tromjesečje 2017. obilježili su pad broja korisnika i prometa.

Zbog porasta korištenja različitih komunikacijskih servisa kao što su Viber, WhatsApp, Skype i drugih, već kontinuirano pada i broj poslanih SMS i MMS poruka i to oko 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U strukturi korisnika pokretne mreže na kraju 2017. godine prevladavali su korisnici s pretplatničkim odnosom, što je posljedica ponude različitih tarifnih paketa s atraktivnim ponudama uređaja/tableta i porasta popularnosti pametnih telefona.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži na kraju 2017. godine iznosio je više od 1,095 milijuna što je rast od oko 5 posto u odnosu na 2016. godinu. Zabilježeno je i povećanje broja širokopojasnih priključaka velikih brzina koji čini oko 24 posto ukupnog broja širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži.

Putem pokretne mreže internetu pristupa oko 82 posto stanovnika Hrvatske.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći  na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60

Podijeli:

Vezane objave