Pod utjecajem pandemije covid-19, globalne pošiljke pametnih satova u četvrtom tromjesečju 2020. godine zabilježile su lagani pad u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, podaci su najnovijeg praćenje pošiljaka pametnih telefona tvrtke Counterpoint Research. U 2020. godini u kojoj je godišnji rast isporuka pametnih satova dosegnuo samo 1,5%, Apple je zadržao lidersku poziciju te povećao svoj tržišni udio za 6% bodova, usmjeravajući ukupono globalno tržište tako na premium segment pametnih satova.

Prema najnovijem programu za praćenje pošiljaka pametnih telefona tvrtke Counterpoint Research, Apple je tijekom četvrtog kvartala 2020. godine dodatno učvrstio svoju poziciju najvećeg proizvođača pametnih satova. U usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije, odnosno 2019. godine Apple je uspio povećati svoj tržišni udio za 6 posto. Samsung je povećao svoj udio za 1 posto, dok su drugi glavni proizvođači pametnih satova, poput Huaweija i Fitbita, ili izgubili tržišni udio ili nisu zabilježili rast u odnosu na Q4 2019.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Isporuke Apple Watch Series 6 i SE u četvrtom kvartalu 2020. godini bile su 12,9 milijuna jedinica što je 40% globalnog tržišnog udjela. Samsung je povećao svoj udio za 1% posto u odnosu na 2019. godinu, oporavivši se u drugoj polovici godine lansiranjem svog Galaxya 3.

Huawei je doprinjeo rast ukupnog tržišta pametnih satova isporukama koje su 2020. godine u odnosu na 2019. porasle za 26% unatoč američkim sankcijama. Honor, tek odvojena od Huaweija, udvostručio je isporuuke u odnosu na 2019. godinu. I druge kineske marke poput Amazfita i Xiaomi također su ostvarile dvoznamenkasti rast.

Došlo je do značajnog pomaka na tržištu prema skupljim satovima, čemu su doprinjeli najviše Apple, Samsung i Garmin. Analitičar Counterpointa Sujeong Lim rekao je kako prosječna cijena isporučenih pametnih satova raste, Najzastupljeniji segment 2019. godine (u cijenovnom rasponu 101–200 USD) smanjio se za 7%, dok su premium segmenti (pametni satovi od 300+ USD) porasli za 8%, čemu je najviše doprinjeo Apple koji je u toj kategoriji ima dominantni tržišni udio od preko 70%. Globalnim tržište, pametnih satova dominiraju tri premium marke – Apple, Samsung i Huawei.

Podijeli:

 

 

Vezane objave