Globalni kapacitet baterija za električna vozila prodanih u prvoj polovici 2023.  godine (H1 2023) porastao je 54% u odnosu isto razdoblje prethodne godine (H1 2022) i dosegao preko 300 GWh, navodi se u istraživanju Global EV Battery Tracker tvrtke Counterpoint Teasearch. Tijekom H1 2023, globalna prodaja EV- a također je doživjela značajan rast od 43% na godišnjoj razini. U prodaji baterija za električna vozila globalni je lider CATL, dok BYD i LG Energy Solutions malo  zaostaju. Ta tri globalno vodeće proizvođača zajedno su držali skoro dvije trećine tržišta u prvoj polovici 2023. godine. Kineski i južnokorejski dobavljači dominiraju tržištem. Kineske tvrtke poput CATL, BYD, CALB, Gotion, Sunwoda i Farasis zajedno drže dvije trećine globalnog tržišta, dok tri glavna južnokorejska igrača – LG Energy Solution , Samsung SDI i SK Innovation imaju oko 25% tržišnog udjela. S obzirom na očekivani rast tržišnog udjela električnih vozila isto tako će rasti i tržište baterija za njih. Regionalno najveća tržišta baterija za električna vozila su KinaSAD i Europa, no rast prodaje električnih vozila očekuje se i u drugim dijelovima svijeta.

Tržište baterija za električna vozila je posebno dinamično Procjene su kako će proizvođači kao što su ACC, Verkor, Northvolt i E4V dostići značajne tržišne udjele slijedećih godina. Osim specijaliziranih dobavljača baterija, proizvođači automobila kao što su Tesla, Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz i Stellantis također rade na vlastitoj proizvodnji baterija, što će tržište učiniti još konkurentnijim.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kupci

Proizvođači automobila Tesla, BYD i Volkswagen preuzeli su skoro 45% ukupnog kapaciteta isporučenih EV baterija prodanih u prvoj polovici 2023. godine. Nagli rast prodaje Teslinog modela 3 i modela Y imao je ključnu ulogu u pokretanju rasta isporuka CATL-a i LG Energy Solutionsa. CATL isporučuje baterije za standardne verzije modela 3 i model Y proizvedene u Teslinoj tvornici u Šangaju, dok je LG Energy Solutions glavni dobavljač baterija za izvedbe modela 3 i modela Y.

Električna vozila proizvođača Hyundai, Kia i Ford imali su ključnu ulogu u povećanju tržišnog udjela SK Innovation, dok se Rivian i BMW uglavnom oslanjaju na Samsung SDI kao dobavljača baterija. U sjevernoameričkoj regiji Panasonic je primarni dobavljač baterija za modele Tesla.

Kapacitet

U prvoj polovici 2023. godine prosječni kapacitet baterije električnih vozila iznosio je 50 kWh. Očekuje se da će sve veća prodaja malih, kompaktnih i mini električnih vozila, posebno u Kini, održati prosječni kapacitet baterije u rasponu od 65kWh do 70kWh do 2030. godine. Očekuje se da će ukupna potražnja za baterijama koje pokreću električna vozila doseći 4TWh 2030 godine.

Rast potražnje za baterijama iz automobilske industrije snažno utječe na cijenu litija glavnog metala od kojih se prave. Njegove alternative su različite kemikalije poput natrijevih iona (NA-ion) koje bi mogle smanjiti cijenu baterija i učiniti električna vozila pristupačnijima. CATL je već postigao napredak u kemiji natrij-ionskih baterija i očekuje se skora komercijalizacija takvih baterija. Budući na nisku gustoću energije NA-iona u usporedbi s litij-ionom takve baterije bit će pogodne za električna vozila na dva, tri kotača te malim osobnim automobilima. Očekuje se da će model Cheryjeve marke iCar biti opremljen CATL-ovom natrij-ionskom baterijom i krenuti u prodaju početkom 2024. godine.

 

 

Vezane objave