U 2022. godini Nacionalni CERT zaprimio je i obradio 1.296 prijava koje se mogu klasificirati kao računalno-sigurnosni incidenti, odnosno njih 7% više nego godinu ranije. Najučestaliji su phishing incidenti, dok najveći porast od čak 664% bilježe scam incidenti u kojima se potencijalne žrtve pokušava navesti na djelovanje u korist prevaranta, najčešće putem elektroničke pošte.

S druge strane, broj otkrivenih kompromitiranih web sjedišta (incidenti tipa web defacement, phishing URL, malware URL i spam URL) smanjio se za 38,7% u odnosu na prethodnu 2021. godinu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Manje botova

Nacionalni CERT primao je i statistički obrađivao podatke i o botovima na računalima krajnjih korisnika. Prema tipu, odnosno vrsti zlonamjernog sadržaja, zabilježeno je 68.879 botova, što je 70,9% manje u odnosu na 2021. godinu. Srednja vrijednost broja botova po danu za 2022. godinu iznosila je 301,5 što je smanjenje za više od 1.090 botova prosječno po danu u odnosu na 2021. godinu.

Uvođenje eura

Najveći broj incidenata zabilježen je u kolovozu 2022. godine zbog povećanja broja phishing kampanja koje su ciljale korisnike mobilnih bankarstava hrvatskih banaka. U napadima se koristila tema uvođenja eura kao nove službene valute u Hrvatskoj te se korisnike putem poveznice navodilo na preuzimanje nove inačice aplikacije, no napadači su željeli preuzeti pristup mobilnom bankarstvu korisnika.

deset najčešćih botova u 2022. godini

Podijeli:

 

 

Vezane objave