Tržište poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj snažno je raslo u drugom tromjesečju ove godine (Q2 2023), a značajan porast broja paketskih usluga rezultirao je i rekordnim prihodom od 74,5 milijuna eura. Rast prihoda na godišnjoj razini iznosio je 7,4 posto i povezan je s devetpostotnim povećanjem broja dostavljenih paketa, kojih je bilo gotovo 9 milijuna. Ukupan broj poštanskih pošiljaka, u koji spadaju pisma, paketi i tiskanice, iznosio je preko 65 milijuna te je u Q2 2023 rastao zbog više paketa, koji su uspjeli nadoknaditi manje poslanih pisama i tiskanica. Najveći udjel prema vrsti pošiljaka i dalje imaju pisma sa 78,5 posto, slijede paketi s rekordnim udjelom od 13,7 posto, a preostali dio su tiskanice.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U međunarodnom prometu vidljiva je normalizacija i povećan broj usluga te je u drugom tromjesečju ove godine ostvareno oko 10 posto više usluga nego u istom razdoblju lani, a međunarodni promet čini 7,1 posto usluga na ukupnom tržištu.

Broj davatelja poštanskih usluga ostao je nepromijenjen te je na kraju drugog tromjesečja usluge pružalo njih 22. Najveći davatelj je HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od 58,2 posto prema prihodima na tržištu i udjelom od 87,2 posto prema broju ostvarenih usluga.

Podijeli:

 

 

Vezane objave