Kako iskoristiti puni potencijal pojedinca za učinkovitost organizacije? Kako harmonizirati nove generacije s iskustvom i znanjem koje već imamo? Koja je poveznica harmonije i moderne arhitekture sustava? – dio su tema jedanaesta QED (Quality in Enterprise Development) konferencije, održane od 7. do 9. svibnja u Zadru.

Inače, konferencija Quality in Enterprise Development koja se održava od 2007. godine zamišljena je kao prenošenje znanja iz upravljanja projektima i istraživanje aktualnih aspekta kvalitete u razvoju softvera.

Aspekti kvalitete koje je QED do sada pokrio su, među ostalima, učinkovitost, društvene mreže u poslovanju, agilni razvoj, kreativnost i inovativnost, itd.

Kroz različite formate predavanja QED je ove godine sudionicima konferencije predočio načine stvoranja i održavanja harmoniju unutar timova i organizacija.

Ove godine key note predavači bili su autor svjetski poznate knjige Joy, Inc. Richard Sheridan, njegovo predavanje pod nazivom „Izgradite radno mjesto kakvo ljudi vole – samo dodajte radost“ bilo je usmjereno na stvaranju harmonije unutar timova i organizacija, te Phaedra Boinodiris iz IBM-a koji je govorio o najnovijim saznanjima o području kognitivnog dizajna i načinima utjecaja na organizacije kroz koncept serious gaminga.

Uz key note predavanja sudionike konferencije posebno su privukla i PSD2 – disrupcija bankarstva u 2018. o čemu su govorili Alan Mirko Poldrugač i Krešimir Musa te predavanje Demistificirani Blockchain Josipa Osrečkog.

Payment Service Direktive 2 (PSD2) najznačajnija je regulatorna promjena i bankarstvu u posljednjih 20-ak godina istakao je Alen Mirko Poldrugač iz tvrtke Supra PM podsjetivši kako je ta direktiva već kolokvijalno nazvana ‘ubojica kartica’.

Praktično promjene koje će donijeti PSD2 za korisnike financijskih usluga je da će im biti svejedno u kojoj je banci njihov financijski račun nego će im biti bitno samo preko koje aplikacije rade financijske transakcije. Dodao je kako će novi sudionici na financijskom tržištu zahvaljujući PSD2 registracijom u jednoj članici EU moći nesmetano raditi na cijelom području Unije te naglasio kako će zbog izostanka domaćih startup tvrtki koje će se baviti finanicijskim transakcijama ili pružanjem usluga o API-ju (Application Programming Interface), odnodno o podacima o računu klijenata na naše tržište doći strane tvrtke koje već pripremaju svoja rješenja za PSD2 u drugim zemljama EU, prije svega u Njemačkoj, Nizozemskoj, skandinavskim zemljama…

Poldrugač smatra i kako su kod nas banke još inertne prema promjenama koje donosi PSD2 te da još nije jasno kakvo će opredjeljenje imati, hoće li same sufinancirati nove tvrtke koje će se baviti financijskim transakcijama ili će nastojati opstruirati promjene koje PSD2 donosi te time prepustiti značajan dio tržišta novim fintech tvrtkama.

Krešimir Musa iz tvrtke Croz rekao je kako je u Hrvatskoj primjetan izostanak zanimanja startup tvrtki za fintech rješenja koja seotvaraju s PSD2 ali da se u zadnjih mjeseca dana situacija mjenja a i banke su spremije surađivati s informatičkim sektorom kod izgradnje novih rješenja u financijskim transakcijama koje donosi PSD2.

Istakao je kako posebno ohrabruje najava hackatona posvećenog upravo fintech rješenjima Novaton kojega organizira Privredna banka Zagreb. Naime, Intesa Sanpaolo Grupa ove godine u Hrvatsku dovodi svoje inovativno natjecanje Novathon 24-satni maraton inovacija pod nazivom Novathon #withPBZ koji će se održati 23. i 24. rujna.

Poseban interes sudionika ovogodišnjeg QED-a privukao je Josip Osrečki svojim predavanjem Demistificiranje blockchaina. Osrečki je predstavio različite primjera praktičnog korištenja blockchaina. Blockchain u praksi donosi različita poboljšanja poslovanja, značajne uštede te otvara potpuno nove perspektive poslovnim procesima i rješenjima. Blockchain postaje nova dimenzija primjene IT-a u poslovnom okruženju ali i u ostalim djelatnostima, donosi niz novih učinkovitih modela poput tzv. pametnih ugovora koji, među ostalime, zamjenjuju beskrajna ponavljanja u administrativnim praksama i umjesto toga uvode konsenzualne protokole koji nakon što se jednom obave kasnije se automatski izvršavaju.

Podijeli:

Vezane objave