od svih zemalja srednje i istočne Europe u Hrvatskoj je najmanje bojazni u privatnom sektoru da će izostanak digitalizacije pogoršati poslovanje

Manjak znanja i vještina sprečava privatne tvrtke u zemljama srednje i istočne Europe da ne iskoriste svoj puni potencijal. Usto značajno utječe na ekonomski rast u srednjoj i istočnoj Europi. Smatra se da su gubici od prometa koji procjenjuju vlasnici privatnih poduzeća u regiji 358 milijardi eura ili više od 12 % bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi PwC u svojoj analizi Srednja i istočna Europa Analiza privatnog poslovanja 2019. (Central and Eastern Europe Private Business Survey 2019).

Ključni nedostatci su digitalna znanja jer više od polovice anketiranih menadžera (njih 62 %) smatra da im nedostaje stručnjaci kako bi iskoristili sve prednosti digitalizacije.

zemlje srednje i istočne Europe znatno manje investiraju u digitalizaciju u odnosu na zemlje zapadne Europe

Dodatno, problem usložanjava što najkvalitetnije stručnjake zapošljavaju predstavništva velikih multinacionalnih kompanija u svojim regionalnim predstavništvima koje im mogu ponuditi veće plaće te činjenica da stručnjake iz zemalja srednje i istočne Europe privlače razvijenije zemlje zapadne Europe. To na ukupne ekonomije zemalja srednje i istočne Europe predstavlja izraziti problem koji rezultira demografskim starenjem stanovništva.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Pokušavajući ublažiti taj problem privatne tvrtke iz zemalja srednje i istočne Europe, navodi PwC, fokusiraju se na internu obuku zaposlenika i financiranje vanjskih oblika edukacije s ciljem zapošljavanja.

63% anketiranih čelnika privatnih poduzeća svjesno je da će digitalizacija imati visoki utjecaj na dugoročnu održivost njihovog poslovanja. Iz PwC predlažu im svojevrstan holistički pristup digitalizaciji, odnosno da kroz digitalizaciju ne gledaju samo kako unaprijediti poslovne procese nego naprave planove strategije digitalne transformacije cijele tvrtke kako bi na taj način investirali u budući razvoj.

postotak korištenja digitalnih tehnologija u zemljama CEE niži je nego u zemljama zapadne Europe

Uz nedostatak stručnjaka, privatna poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi trebaju osmisliti strategiju financiranja digitalne transformacije. Naime prema analizi PwC-a samo 22 % menadžera privatnih tvrtki zemalja srednje i istočne Europe kaže da njihove tvrtke izdvajaju više od 5 % svojih ulaganja u digitalizaciju, a taj postotak u tehnološki i ekonomski razvijenijim zemljama zapadne Europe i Skandinavije je 35 %. Pri tome privatne tvrtke u zemljama nove Europe trebaju značajno više koristiti nove tehnologije poput umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti te 3D ispisa, navode iz PwC-a.

od osam najvažnijih digitalnih tehnologija Hrvatska je među prvih pet CEE zemalja samo u korištenju interneta stvari i proširene stvarnosti

Podijeli:

 

 

Vezane objave