Uoči ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu u Qatru regulatorna telekomunikacijska agencija te zemlje (CRA) zatražila je od dva nacionalna telekom operatera Ooredoo Qatar i Vodafone Qatar povećanje performansi njihovih mreža. Telekomi su trebali osigurati komercijalne 5G mreže u svim gusto naseljenim mjestima povezanim s FIFA Svjetskim prvenstvom. Prema mjerenju Speedtest Intelligence brzine koje doživljavaju posjetitelji Svjetskog nogometnog prvenstva u Qatru nerjetkio su znatno bolje nego što ih imaju u svojim zemljama.

prije Svjetskog nogometnog prvenstva u Qatru u toj su zemlji dva telekom operatera značajno unaprijedili svoje mobilne mreže

Ookla je analizirala kako se katarske mobilne mreže nose s velikim brojem posjetitelja i dodatnim prometom u zemlji do nepunih 3 milijuna stanovnika.  Prema Speedtest Intelligence, prosječna brzine downloada u mobilnim mrežama u Qataru prije Nogometnog prvenstva bile su 394,2 Mb/s, a uploada 19,93 Mb/s. Tijekom drugog tjedna Prvenstva prosječne brzine downloada porasle su na 489,29 Mb/s, a uploada na 38,36 Mb/s.

prosječne brzine downloada dva operatera u Qatru uoči i za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva

Usporedba performansi mobilne mreže tijekom prva dva tjedna FIFA Svjetskog prvenstva s performansama drugih velikih sportskih događaja pokazuje kako nisu ostvarene najveće brzine na nekom od sportskih događaja, no bile su znatno bolje od, na primjer, French Opena i Wimbledona.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Super Bowl, Abu Dhabi Grand Prix i US Open imali su bolje prosječne brzine mobilnih mreža nego što su ostvarene na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Qatru

FIFA-in službeni globalni pružatelj telekomunikacijskih usluga Ooredoo uoči Nogometnog prvenstva instalirao je niz baznih stanica te više od 5 tisuća manjih stanica kako bi ostvario dovoljnu mrežnu pokrivenost preko mobilnih tehnologija unutar stadiona. Ooredoo je usto modernizirao svoju jezgrenu mrežu, prelazeći na arhitekturu temeljenu na cloudu, poboljšao kapacitet svojih nacionalnih i međunarodnih IP transportnih veza kako bi korisnicima osigurao dovoljan kapacitet za bolji pristup poslužiteljima za OTT usluge kao što su kao Facebook, Instagram i Snapchat. Zahvaljujući tome srednje brzine učitavanja Facebooka u 4G mreži bile su ispod 2 sekunde, a u 5G mreži ispod 1,5 sekunde. Za početak emitiranja videostreama u 4G mreži trebalo je 2,3 sekunde, a u 5G mreži 1,7 sekundi.

brzine učitavanja OTT aplikacija u Qatru za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva

Prema podacima Speedtest Intelligence na stadionima Svjetskog prvenstva za Ooredoo i Vodafone stadion Al Janoub ostvario je najbrže prosječne brzine 5G downloada od 757,77 Mb/s. Na svim stadionima gdje su se igraju nogometne utakmice prosječne brzine 5G downloada su preko 400 Mb/s.

Nijedan stadion u vrijeme Svejstskog nogometnog prvenstva nije imao prosječne brzine downloada ispod 400 Mb/s, najveće brzine su izmjerene na stadionu Al Janoub

Podijeli:

 

 

Vezane objave