10. ožujka 2021. godine službeno je isporučeno EuroHPC superračunalo Vega. Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i Institut za informacijske znanosti u Mariboru u Sloveniji (IZUM) potpisali su dokument o preuzimanju superračunala, nakon što je dobavljač Atos dovršio izgradnju sustava. Svečano pokretanje sustava održat će se 20. travnja čime će Vega postati prvo novo EU superračunalo nabavljeno zajedno s EU fondovima.

Vega je Atos BullSequana XH2000 infrastruktura koja će izvršiti više od 6,9 Petaflops ili 6, 9 milijuna milijardi izračuna u sekundi. Sufinancira ga EuroHPC JU kroz fondove EU i IZUM, uz zajedničko ulaganje od 17,2 milijuna eura.

Ugovor o nabavi superračunala Vega potpisali su 1. listopada 2020. godine  EuroHPC JU i slovenski IZUM s dobavljačem Atosom. Dabavljač je izabran na javnom natječaju objavljeniom u travnju 2020. godine.

Nazvano po slovenskom matematičaru Juriju Vegi, superračunalo će poticati otvorenu znanost i poboljšati istraživanje i inovacije u Europi. Od travnja će pružiti vodeću HPC infrastrukturu i usluge širokom krugu korisnika. Vega će podržati razvoj vodećih znanstvenih, javnih i industrijskih aplikacija u mnogim domenama, posebno uključujući strojno učenje, umjetnu inteligenciju i analitiku podataka visokih performansi.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Slijedeći petraskalarna superračunala sufinancirana od EuroHPC gradit će se u računalnim centrima LuxProvide u Luksemburgu, Sofiatech u Bugarskoj, IT4Innovations National Supercomputing Centre u Češkoj i Minho napredni računski centar (MACC) u Portugalu. Tri egzaskale superračunala gradit će se računalnim centrima CSC  – IT centar za znanost u Finskoj CINECA u Italiji i Barcelona superračunalni centar u Španjolskoj.

Podijeli:

 

 

Vezane objave