Kako prenose slovenski mediji, tvrtka Outfit7, koja je počela kao startup projekt, prodana je Kinezima za milijardu eura


Informacija još nije službeno potvrđena od vlasnika tvrtke, no slovenski mediji kažu da je tvrtka Outfit7, najpoznatija po aplikaciji TalkingTom (preuzetoj s Interneta više od pet milijardi puta) prodana kineskoj tvrtki Zhejiang Jinke Kultura Co.

Supružnici Iza i Samo Login u vlasnišvu bi trebali imati 60 posto tvrtke, a Kinezi za dionicu nude 100 eura. Procjena je da bi Outfit7 tada vrijedio milijardu eura, što je najveća transakcija u financijskoj povijesti Slovenije i sigurno najveća transakcija u segmentu startup tvrtki u regiji Jugoistočne Europe.

O prodaji tvrtke Outfit7 u medijima se počelo spekulirati u studenom prošle godine. Našem časopisu to je potvrdio i slovenski poslovni anđeo Aljoša Domijan, u intervjuu objavljenom u prošlom broju.

“Uvijek sam bio kritičan kad su prodaje takvih tvrtki u pitanju i kad su u pitanju bile puno manje brojke. No, kad je u pitanju Outfit7, da imam taj novac, i ja bih za njih dao milijardu eura. Mislim da transakcijom mogu biti zadovoljni svi – i oni koji su je kupili i oni koji su je prodali: Talking Tom će za deset godina biti poznatiji od Toma i Jerryja”

Zhejiang Jinke javna je tvrtka s tržišnom kapitalizacijom od 3,7 milijardi eura. Trgovanje njihovim dionicama obustavljeno je na mjesec dana nakon što su izjavili medijima: “Planiramo kupiti tvrtku na području mobilnih igara i industrije zabave.”

Osnovna djelatnost tvrtke Zhejiang Jinke su kemijski proizvodi, no u posljednje vrijeme dosta investiraju i u tehnološke projekte. Nedavno su kupili tvrtku Hexin IT, koja sebavi sličnom djelatnošću kao Outfit7 – zabavne aplikacije, online igre i animacije.

Samo i Iza Login su, prema procjeni časopisa Manager, najbogatiji Slovenci. Outfit7 osnovali su prije sedam godina. Tvrtka je prošle godine ostvatila konsolidirani prihod od 108 milijuna eura. Dobit je bila 80 milijuna eura, a prošle 2015., isplatili su 74 milijuna eura dividende svojim dioničarima.

Holding Outfit7 Investments Limited tvrtka je sa sjedištem u Londonu, te je porezni rezident Cipra. Slovneska podružnica se zove Ekipa2.

Više pojedinosti o tvrtki Outfi7 potražite ovdje.

Podijeli:

 

Vezane objave