MUJI i finska tvrtka za vožnju Sensible 4 kroz suradnju razvili su samovozeći autobus, prvi u svijetu koji će funkcionirati u svim vremenskim uvjetima.

Premijerno predstavljanje autobusa najavljeno je u ožujku 2019.  godine u Helsinkiju. Taj samovozeći autobus ima ugrađenu tehnologiju razvijenu od Sensibile 4 koja mu osigurava precizno pozicioniranje, navigaciju, otkrivanje prepreka bez obzira na okoliš i vremenske uvjete. Tvrtka Muji zaslužna je za prepoznatljiv dizajn vozila. Suradnja Sensible 4 i Mujija započela je 2017. godine iz zajedničkih vrijednosti društveno odgovorne poslovne politike. Kod dizajna autobusa Muji se vodio potrebama budućih korisnika.

Nakon premijere samovozećeg autobusa on će biti korišten u prometu u tri finska grada. Plan je dviju tvrtki proizvoditi samovozeće autobuse za komercijalnu namjenu od 2021. godine.  Sensible 4 traži odgovarajuće industrijske partnere koji bi bili zainteresirani za proizvodnju autobusa, kao i investitore za ubrzanje projekta. Cilj Sensible 4 je ostvariti suradnju s vodećim proizvođačima automobila i njihovim dobavljačima jer se njihov softver može integrirati u bilo koje vozilo.

Dosadašnje razvijene tehnologije za autonomnu vožnju nisu pogodne za vremenske neprilike poput jake kiše, magle ili snijega jer se sva testiranja za sada obavljaju u pogodnim klimatskim uvjetima. Sensible 4 se odlučio na testiranje autonomne vožnje u vremenski nepovooljnim uvjetima. Sva autonomna vozila prije komercijalne upotrebe morati će, kako navodi predsjednik Uprave Sensible 4 Harri Santamala, biti osposobljena za sve vremenske uvjete.

Izbor Helsinkija za predstavljanje samovozećeg autobusa i za njegovu prvu uporabu proizilazi iz činjenice da je taj grad stalno u globalnom vrhu po ulaganjima u napredne digitalne tehnologije za pametne gradske projekte i za stvaranje najučinkovitijeg javnog prijevoza. „Helsinki je bio jedan od prvih gradova u svijetu u kojemu je testiran samovozeći autobus u javnom prometu te je poznat po poticanju različitih startup projekata i tvrtki koje rade na razvoju autonomne vožnje ali i drugih projekata kojima se unaprijeđuje život stanovnika glavnog grada Finske“, naglasila je predsjednica Helsinškog poslovnog huba (Helsinki Business Hub) Marja-Liisa Niinikoski. Helsinški poslovni hub regionalna je razvojna agencija koja je imala ključnu ulogu u povezivanju Sensible 4 i  Mujija na projektu samovozećeg autobusa.

 

Podijeli:

 

Vezane objave