Inicijativa Gaia-X označena je kao projekt Europske unije (EU), potaknut iz Njemačke i Francuske, za postizanjem digitalnog suvereniteta na području cloud infrastrukture, industrije kojom tradicionalno dominiraju američke tvrtke. Najveće europske korporacije kao i nacionalne te EU institucije izrazile su zabrinutost zbog pohrane podataka u cloud infrastrukturi velikih američkih korporacija poput Amazona i Microsofta. Zabrinutost proizlazi iz strateške zaštite podataka, odnosno ugrožavanja europske direktive o zaštiti podataka (GDPR). Nedavno je izvan zakonskih okvira i prijenos podataka europskih korisnika od velikih digitalnih platformi poput Googlea i Facebooka u SAD gdje podliježu mogućoj kontroli američkih sigurnosnih i obavještajnih službi.

Nova Europska komisija iskazala je strateško opredjeljenje prema zaštiti podataka europskih poduzeća, odnosno njihovoj pohrani i obradi u Europi i pod kontrolom europskih tvrtki. Komercijalni osnivači projekta uključuju tvrtke kao što su BMW, Deutsche Telekom, Atos, Orange i EDF

Geostrateška Europska komisija

U utorak 15. rujna je projekt, u kojem sudjeluju 22 tvrtke iz Francuske i Njemačke, službeno registriran kao neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu. Gaia-X želi stvoriti okruženje u kojem se podaci EU-a mogu dijeliti i pohranjivati ​​u skladu s europskim standardima zaštite podataka, nudeći industriji i građanima veće povjerenje u način obrade njihovih podataka.

Kako su objasnili osnivači europskog projekta Gaia-X dugoročni je cilj učiniti europski podatkovni ekosustav poslovno prihvatljivijim, a manjim tvrtkama, posebice, omogućiti priliku da se povećaju i natječu na globalnoj sceni iskorištavanjem inovativnih potencijala podataka.

Marco-Alexander Breit, voditelj radne skupine za umjetnu inteligenciju u njemačkom Ministarstvu gospodarstva

Kako je objavio Euroaktiv Njemačka, voditelj radne skupine za umjetnu inteligenciju u njemačkom Ministarstvu gospodarstva, Marco-Alexander Breit vjeruje da inicijativa Gaia-X može u velikoj mjeri postići cilj europske digitalne suverenosti, odnosno prioritet koji je istaknula predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na početku mandata nazvavši svoju Komisiju geopolitičkom.

Da bi se ostvarila EU digitalna suverenost, Breit, koji je usko surađivao na koncepciji projekta Gaia-X, vjeruje da je potreban trostruki pristup.

Prije svega tvrtke iz SAD-a i Kine dobrodošle su u sudjelovanje u projektu u Gaia-X, prva od američkih tvrtki koja se želi priključiti projektu je Microsoft, ali Breit je Euroactivu potvrdio da se samo europski predstavnici mogu pridružiti organizaciji kao članovi odbora.

Gaia-X uključuje pružanje tvrtkama iz EU-a pristupačnog načina za migraciju podataka između interoperabilnih platformi, jačanje konkurentnosti većom kontrolom nad tim tvrtkama koje upravljaju određenim tokovima podataka i skaliranje malih i srednjih poduzeća izgradnjom šireg ekosustava tvrtki s liberalnim, ali zaštitnim protokolom za obradu podataka.

Ekonomija EU podataka povećali bi trostruko udjel u BDP-u

Oko 20 tvrtki uključeno je na razvoj aplikacija za Gaia-X. Očekuje se da će sustav biti u komercijalnom pogonu tijekom prve polovice 2021. godine. Prema EU strategiji podataka objavljenoj u veljači ove godine Unija treba pristup i kontrolu nad svojim podacima u kojima se nalazi, kako je rekla predsjednica EK Ursula von der Leyen, “ogromna količina dragocjenih ideja, potencijalnih inovacija i neiskorištenog potencijala”.

Thomas Lippert, voditelj Superračunarskog centra u istraživačkom centru Jülich u Njemačkoj

U EU cloud strukturi predviđena je stvaranje devet zajedničkih podatkovnih prostora u svim sektorima, uključujući zdravstvo, poljoprivredu i energetiku, kao i uspostavu Zakona o podacima 2021. godine, koji bi mogao „potaknuti podatke između poduzeća i vlade dijeljenje radi javnog interesa. “

Plan je i olakšati razmjenu B2B (business to business) podataka od čega se očekuje 2,8 puta povećanje vrijednosti podatkovne EU ekonomije s 2,4% u 2018. na 5,8% BDP-a EU do 2025. godine.

Najava prve EU cloud usluge

Deutsche Telekom i francuski OVHcloud već su najavili namjeru ponude nove usluge računalstva u cloudu za europske tvrtke i tijela javnog sektora koja se smatraju strateški važnima.

“Ova nova ponuda odnosit će se na specifične potrebe javnog sektora, kao i na ključne infrastrukturne operatore i tvrtke svih veličina koje posluju u strateškim ili osjetljivim područjima od javnog interesa”, navodi se u zajedničkoj izjavi Deutsche Telekoma i OVHcloud-a.

Tehnološka suverenost

Drugi strateški korak EK u najavljenom nizu za digitalnu suverenost EU je izgradnja superračunala na europskom tlu. Kako je rekao voditelj Superračunarskog centra u istraživačkom centru Jülich u Njemačkoj Thomas Lippert povećati će se financiranje europskog projekta superračunala (High Performace Computing HPC), odnosno u Europi izgraditi superračunala koja se mogu natjecati s vrhunskim strojevima iz SAD-a, Japana ili Kine što je osnova tehnološke suverenosti EU.

Superračunala su uglavnom potrebni za simulaciju vrlo složenih procesa. Velike europske tvrtke u tu svrhu sada uglavnom koriste računala iz SAD-a, Japana ili Kine. Planirano je da do 2021. godine dva od pet najbržih superračunala na svijetu budu u Europi.

Podijeli:

 

Vezane objave