Brodogradilište Qingdao pokrenulo je izgradnju prvog kineskog autonomnog kontejnerskog broda nazvanog Zhi Fei. Početak izgradnje svečano je obilježen rezanja čelika 15. svibnja, objavili su kineski mediji.

Brod od 300 TEU bit će opremljen inteligentnom navigacijom i naprednim ekološkim rješenjima koja će smanjiti brodske emisije NOx, SOx i CO2, a imati će električni pogonski sustav. Hibridni pogon kombinacije agregata i električnih baterija optimizirati će brodsku potrošnju energije. Zhi Fei će biti kao prvi pametni brod i istraživački projekt kineskih znanstvenih institucija i industrije za razvoj naprednih plovila na osnovu novih tehnologija.

Zhi Fei će biti dugačak 117 metara, širine 15 metara te nosivosti 5.000 tona, maksimalna brzina će biti 12 čvorova.

Zajednički su ga razvili Shanghai Bestway tvrtka za brodski dizajn, naprednu navigaciju izraditi će Qingdao, a u izgradnji sudjeluju i Šangajski institut za pomorsku opremu (CSSC 704) te kineski  Institut za istraživanje prometa u vodi. Predviđen je završetak izgradnje u lipnju 2021. godine.

Brod, koji bi trebao biti testiran u drugoj polovici 2021. godine. Zhi Fei će biti opremljen inteligentnim navigacijskim sustavom koji je Kina samostalno razvila, s tri načina vožnje: ručnom vožnjom, vožnjom na daljinsko upravljanje i autonomnom navigacijom koji mogu ostvariti inteligentnu percepciju navigacijskog okruženja, autonomno praćenje, autonomno planiranje ruta i inteligenciju Izbjegavanje sudara, automatsko parkiranje i daljinska vožnja. Kroz multi-mrežni i višesmjerni komunikacijski sustav poput 5G i satelitske komunikacije može se postići koordinacija s obalnom proizvodnjom, uslugama, dispečerskom kontrolom, nadzorom i drugim agencijama i objektima poput luka, brodarstva, pomorstva i zrakoplovnog osiguranja. Izgradnja Zhi Feia ima važan referentni i vodeći značaj za razvoj kineske tehnologije pametnih plovila i definiranja odgovarajućih standarda i propisa za plovila nove generacije.

početak gradnje prvog kineskog pametnog broda obilježeno je rezanjem lima za njegov trup

Podijeli:

 

Vezane objave