Prvi Cloud forum održati će se 19. travnja u Hotelu Antunović u Zagrebu. Konferencija će pokušati na jednom mjestu omogućiti susret cloud ponude i potražnje (rješenja i usluga u oblaku). U zadnje se vrijeme mnogo govori o digitalnoj transformaciji koja s jedne strane predstavlja značajnu preobrazbu poslovnih procesa, pri čemu upotreba najnovijih digitalnih tehnologija donosi rješenja za unapređenje poslovanja, ali i preobrazbu koja utječe i na sve ostale aspekte ljudskog društva.

Presjek cloud tržišta

Tehnologija neizostavno grabi naprijed i nosi sa sobom brojne prednosti, ali i nedostatke. Što to znači za svakoga od nas pojedinačno? S jedne strane, povećava se efikasnost građanskih usluga, učinkovitije se komunicira s državom i javnom upravom te jednostavnije koriste građanska prava. Svakodnevne obiteljske i kućne aktivnosti sve se više automatiziraju primjenom inovativnih tehnoloških rješenja što u konačnici omogućava ljudima da oslobode više vremena za slobodne aktivnosti koje ih emocionalno ispunjavaju.

Nažalost uz navedene prednosti dolaze i neki nedostaci koji zadiru u zonu ljudske privatnosti, slobode govora i kretanja kao i brojnih mogućnosti manipulacije nama i našim postupcima.

Sigurnost je riječ koju će svatko od nas upotrijebiti da bi opisao osnovni i jedini preduvjet korištenja bilo koje tehnologije u svakodnevnom životu, primjerice automobila ili električne energije. Točnije, radi se o našem podsvjesnom povjerenju, o podsvjesnom uvjerenju da će korištena tehnološka rješenja dati točno očekivani rezultat bez ikakvih negativnih konotacija.

Povjerenje se teško i dugo gradi, a gubi se u trenu i zauvijek. No postoji način izgradnje i očuvanja povjerenja u primjenu digitalne tehnologije.

To su samo neke od tema koje će biti dotaknute u sklopu Cloud foruma, konferencije koja će pokazati neke od najboljih praksi, pružiti presjek cloud tržišta u Hrvatskoj na jednom mjestu. Konferenciju organizira udruga EuroCloud Hrvatska – neovisna, neprofitna, interesna paneuropska udruga koja provodi osmišljene, svrhovite i učinkovite programe, projekte i aktivnosti s osnovnim ciljem stvaranja povjerenja u digitalnu platformu.

Podatkovni centri

Cloud forum ovih je dana dobio i svog prvog platinum partnera, tvrtku DataBox, podatkovni centar te jedan od vodećih pružatelja cloud rješenja (rješenja u oblaku) u Republici Hrvatskoj i regiji. Kroz specifična znanja DataBoxovih IT stručnjaka oni pružaju usluge zakupa virtualne i dedicirane infrastrukture, disaster recovery rješenja, rješenja za sigurnosnu pohranu podataka kao i rješenja nadzora ICT sustava te projektiranja, implementacije i održavanja podatkovnih centara na lokaciji korisnika. Jedno od rješenja vrijedno isticanja je primjena hibridnog clouda, koji korisnicima omogućuje vrlo visoku dostupnost uz skaliranje resursa.

Neki od projekata EuroCloud Europe su npr. Credential – program zasnovan na digitalnim uslugama za važne domene poput e-Vlade, e-Zdravlja i e-Poslovanja koje zahtijevaju visoku razinu zaštite sigurnosti i privatnosti gdje je nužno koristiti razne nove mehanizme sigurnog pristupa, što uključuje visoku razinu autentikacije i autorizacije, primjenu  digitalnog identiteta i sl. CI2C projekt je usmjeren na povećanje sigurnosti i otpornosti računalstva u oblaku (Secure&Resilient Cloud Computing) i kritične informacijske infrastrukture. CloudCatalyst je ambiciozan projekt kojem je cilj prikazati osnovne dobrobiti od cloud usluga za razvoj konkurentnosti europskog gospodarstva, javnih tijela, za pružatelje ICT usluga i ostale cloud sudionike željne razvoja i korištenja cloud rješenja. StarAudit i Cloud Computing Certification – CCSL and CCSM – predstavlja uvođenje certifikacijskih shema u cloud usluge. Prije kupovine cloud usluge, kupac želi znati je li usluga sigurna, pouzdana i kvalitetna. Certifikatima se postiže pojednostavljivanje nabave cloud usluga za korisnike, pri čemu kupac unaprijed zna kakav skup zahtjeva je određenim certifikatom zadovoljen, a to mu garantira certifikatom provjerena i javno objavljena razina kvalitete proizvoda ili usluge. CloudingSMEs je zajednička inicijativa udruga malih i srednjih poduzetnika obrtnika, malih i srednjih poduzeća te Cloud Computing stručnjaka koji kao katalizatori  pomažu uspješnu provedbu primjene Cloud Computing rješenja u tom segmentu gospodarstva. Program StarAudit nudi audit shemu čija je svrha osigurati vjerodostojnu procjenu kvalitete cloud usluga transparentnim i pouzdanim certifikacijskim procesom. StarAudit ima za cilj omogućiti prijenos znanja IT profesionalcima, pravnicima i stručnjacima u nabavnom procesu te u cijeloživotnom korištenju cloud usluga.

 

Podijeli:

 

Vezane objave