Razvoj prvog svjetskog autonomnog i električnog kontejnerskog broda Yara Birkeland zaustavljen je zbog pandemije covid-19 i poremećaja u međunarodnoj opskrbi, izvijestila je norveška tvrtka Yara.

Trup plovila Yara Birkeland postavljen je u more u Vard Braili u Rumunjskoj u veljači 2020. godine, a očekuje se da će u svibnju stići u Vard Brevik u Norveškoj, gdje će biti opremljen raznim upravljačko-navigacijskim sustavima i proći testiranje prije isporuke u Yaru ,

Brod je trebao biti isporučen u prvom tromjesečju 2020. godine. Prema planu je trebao postupno prijeći na potpuno autonomno upravljane do 2022. godine. Međutim, s obzirom na najnovije događaje, novi datum isporuke tek treba biti odlučan.

Yara i tehnološka kompanija Kongsberg brod su najavili kao prvi s potpunim električnim pogonom odnosno s nule emisije štetnih plinoca.

Kongsberg je u okviru partnerstva zadužen za razvoj i isporuku svih ključnih tehnologija koje omogućuju Yara Birkeland, uključujući senzore i integraciju potrebnu za daljinske i autonomne operacije, osim električnog pogona, sustava za upravljanje baterijama i pogonskim pogonom.

Yara Birkeland će biti 80 metara duljine, 15 metara širine i moći će smjestiti 120 standardnih kontejnera s 20 stopa (TEU).

Prema riječima programera, moći će prevoziti potpuno opterećenje duboko pet metara, ali u balastu samo tri metra. Njegova normalna brzina, koja je ujedno i odlučujući faktor za oblik trupa broda, bit će šest čvorova, dok će ukupna brzina biti 13 čvorova.

Nakon isporuke brod planira otpremiti proizvode iz Yarove tvornice za proizvodnju Porsgrunna u Brevik i Larvik u Norveškoj, pomažući pri prijenosu s ceste na more i na taj način smanjujući buku i prašinu, emisije NOx i Co2.

Podijeli:

 

Vezane objave