Razmjena podataka na tržištu Advaneo Data Marketplace

Advaneo Data Marketplace 1.0  prva je internetska platforma koja se zasniva na IDS standardu (s certifikatom DIN SPEC 27070). Platformu je pokrenula tvrtka Advaneo, članica IDSA.e, iz Düsseldorfa nakon tri godine testiranja.

IDSA je međunarodno udruženja za podatkovne prostore, poslovanje i istraživanje, aktivno sudjeluju u oblikovanju pouzdane arhitekture za podatkovnu ekonomiju. Više od 101 poduzeća i institucija različitih industrija i veličina iz 20 zemalja, uključujući nekoliko tvrtki Fortune 500, globalno djelujuće srednje tvrtke, softverske i sistemske kuće, članovi su udruge. IDSA želi osigurati suverenitet podataka otvorenom arhitekturom koja ne ovisi o dobavljaču za mrežu peer-to-peer koja omogućuje kontrolu korištenja podataka iz svih domena.

Advaneo Data Marketplace olakšava sigurnu i pouzdanu razmjenu podataka na globalnoj razini. Osim što nudi platformu za kupnju i prodaju podataka, novo tržište nudi gotovo 2 milijuna skupova otvorenih podataka koji se stalno ažuriraju i dostupni su besplatno.

Suverenitet podataka

Ključno za tržište podataka Advaneo je princip suverenosti podataka, koji je zajamčen svim korisnicima. S obzirom na širenje digitalnih poslovnih modela, potreba za razmjenom podataka postaje sve veća i to ne samo na nacionalnoj, nego još više na međunarodnoj razini. Takva međudržavna digitalna suradnja zahtijeva sigurnu elektroničku platformu koja osigurava da svaki vlasnik / pružatelj podataka ima kontrolu nad onim što se događa s njihovim podacima – a u osnovi je to suverenitet podataka.

Koliko su važne sigurnost i pouzdanost u pogledu razmjene osjetljivih podataka, možemo vidjeti ovih dana, kada pogledamo (međunarodnu) suradnju u razvoju i testiranju cjepiva protiv covid-19. Istraživačke institucije koje surađuju međusobno mogu koristiti Advaneo Market Market da uspostave zaštićeni prostor podataka za zajedničko korištenje podataka istraživanja ili za razmjenu podataka u svrhu obogaćivanja vlastitih inventara podataka.

početna web stranica Advenaeo Data Marketplace platforme

IDS Connector olakšava sigurnu razmjenu podataka

Advaneo Data Marketplace prva je internetska platforma koja se temelji na IDS referentnoj arhitekturi koja osigurava suverenost podataka za sve sudionike koji su uključeni u transakciju razmjene podataka. Data suverenost u osnovi znači dvije stvari:

  1. Advaneo ne zahtijeva razmjenu podataka za pohranjivanje na samoj platformi; Umjesto toga, podaci uvijek fizički ostaju u IT infrastrukturi vlasnika / pružatelja usluga. Jedini podaci kojima se može pristupiti i gledati na samoj platformi su metapodaci koji pružaju informacije o ponuđenim ili traženim podacima za razmjenu.
  2. Svakom nizu podataka koji se razmjenjuju može se priložiti politika korištenja podataka koja određuje što korisnik / potrošač podataka može učiniti s podacima, a što ne. Prijenos podataka ne vrši se dok strane koje postignu ugovorni sporazum. Tehnička komponenta odgovorna za sigurnu, šifriranu razmjenu podataka je IDS konektor koji svaki sudionik mora implementirati.

Brz pristup otvorenim podacima i jednostavno korištenje

Tržište podataka Advaneo otvoreno je za sve uobičajene formate podataka. Podaci se mogu brzo kategorizirati (podaci IoT, proizvodni podaci, podaci o okolišu itd.). To znači da je Advaneo Data Marketplace cross-domena platforma na kojoj korisnici imaju pristup grupi od gotovo 2 milijuna skupova otvorenih podataka iz gotovo tisuću izvora širom svijeta (među njima npr. www.europeandataportal.eu ili www.data .gov). To korisnicima omogućuje jednostavno i ekonomično bogaćenje vlastitih inventara podataka. Nadalje, podaci se mogu analizirati i vizualizirati izravno preko platforme pomoću funkcije nazvane Data Science Workbench.

Održiv, decentralan pristup štedi resurse

Tržište podataka Advaneo temelji se na decentralnom pristupu. Velike farme poslužitelja nisu potrebne jer podaci za razmjenu uvijek fizički ostaju uz IT infrastrukturu korisnika / davatelja podataka. To Advaneo čini održivim rješenjem koje štedi resurse. Nadalje, Advaneo podržava širenje koncepata o obnovljivoj energiji, jer surađuje s podatkovnim centrom koristeći samo zelenu snagu za rad svih potrebnih aplikacija.

Razvoj novih aplikacija, usmjerenih na podatke, olakšava se prilagodljiva infrastruktura, više sučelja i razni alati (poput datatona, oblika hackatona koji se odnose na podatke, a koji se provode prije svega u virtualnom okruženju).

Međunarodno udruženje za sigurnu razmjenu podataka IDSA

Podijeli:

 

Vezane objave