U četvrtak 30 siječnja započela je u Nersacu na jugozapadu Francuske gradnja prve tvornice baterija u Europi, prvi pravi rezultat politike EU s ciljem jačanja industrije domaće proizvodnje baterija za autoindustriju i tehnološki sektor i uspostavljanja globalne konkurentnosti u toj industriji. To je naime prvi korak EU projekta osiguranja domaće proizvodnje jednog od bitnih dijelova za autoindustriju, industriju koja je jedna od ključnih europskih industrijskih djelatnosti. Sada je europska automobilska industrija u prijelazu na proizvodnju električnih vozila u potpunoj ovisnosti od istočnoazijskih proizvođača.

Za projekt izgradnje europske industrije baterija Europska komisija izdvojila je 3,2 milijarde eura. Projekt se koordinira iz Njemačke a u njega je uključeno 13 članica EU te oko 50 tvrtki partnera.

Tržište baterija u Europskoj uniji dostići će, prema procjenama do 2025. godine čak četvrt trilijuna eura. Propisi EU zahtijevaju stroge zahtjeve od ekološke održivosti sirovina koje se koriste kao i korištenje zelene energije u proizvodnji baterija.

Najveći udjel u konzorciju imaju njemačke tvrtke koje će dobiti preko milijardu eura državnih potpora za projekt pa zatim francuske tvrtke koje će dobiti oko 960 milijuna eura.

Očekuje se kako će uz državne potpore privatne investicije u projekt dostići dodatnih 5 milijardi eura.

Tvornica smještena u Nersacu trebala bi započeti s proizvodnjom sredinom 2021. godine u sklopu prekogranične suradnje koju potiče EU Battery Alliance.

Tvornica će zaposliti 200 ljudi dok će drugu planiranu tvornicu u Douvrinu, na sjeveru Francuske, trebati 2.000 radnika do 2022. godine.

Njemačka će također otvoriti tvornicu 2024. godine u kojoj će biti zaposleno oko 2.000 radnika.

Prva europska tvornica baterija projekt je francuskog energetskog giganta Total kroz suradnju s grupom Peugeot Citroen PSA. Cilj zajedničkog ulaganja je proizvesti milijun akumulatora električnih vozila do 2030. godine.

„To će biti oko 10 do 15% tržišta i zahtjevat će 5 milijardi eura ulaganja”, rekao je izvršni direktor Totala Patrick Pouyanne.

Podijeli:

 

Vezane objave